Adriana Stanca
2938 vizualizări 1 iun 2013

Actorul şi regizorul Radu Beligan a lansat sâmbătă volumul “Între acte”, o culegere de însemnări şi cugetări , pe care acesta le-a aşternut pe hârtie în cei peste 75 de ani de carieră.

"Aceste însemnări sunt desprinse dintr-un bloc notes în care de ani de zile consemnez observaţii care răspund nevoii de proprie cunoaştere, de dialog cu mine însumi şi de aducere  aminte", se arată chiar în primele pagini ale cărţii.

Cel de-al patrulea volum al artistului – după „Pretexte şi subtexte"(1968), „Luni, Marţi, Miercuri” (1978)” şi „Note de insomniac” (2001) – a fost prezentat publicului în cadrul unui eveniment organizat la standul Editurii ALLFA, de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

Însoţit de actorul Marin Moraru, Radu Beligan a fost întâmpinat cu aplauze de cei prezenţi la târgul de la Romexpo. Modest şi vădit emoţionat, actorul în vârstă de 94 de ani a vorbit preţ de numai 2-3 minute, mulţumindu-le tuturor pentru dragostea arătată.

 “Dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, n-aş fi fost eu niciodată. Eu sunt rezultatul iubirii pe care mi-aţi dat-o dumneavoastră. Pentru asta nu există preţ şi numai vouă vă datorez totul”, a spus el. “Vă mulţumesc mult, vă iubesc şi o să am grijă să nu vă supăr cu nimic”, a adăugat Radu Beligan, promiţând totodată că, aşa cum a făcut-o până acum, îşi va dedica restul vieţii publicului său.

„Voi continua să fac aceasta pentru voi până la moarte”, a încheiat artistul.

La fel de emoţionat a fost şi Marin Moraru, care cu greu şi-a stăpânit lacrimile atunci când a vorbit despre mentorul lui. „Noi îi spunem <<meşterul>> (lui Radu Beligan, n. red) ca să îl deosebim de ceilalţi maeştri. Meşterul Beligan a trăit numai prin teatru. Trăieşte în continuare prin asta”, a spus actorul.

"Acest om este peste orice închipuire a mea, este Hymalaia visurilor mele”, a adăugat Marin Moraru.

Foto: Facebook// Bookfest - Salonul Internaţional de Carte

La evenimentul de lansare a fost prezent şi actorul Vasile Muraru, care a stat la coadă alături de ceilalţi oameni pentru ca Radu Beligan să-i semneze volumul.

Cartea "Între acte" poate fi cumpărată de la standul Editurii ALL, de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, la preţul de 30 de lei, sau online, contra sumei de 34,90 lei.

Foto: Facebook// Bookfest - Salonul Internaţional de Carte

Oana Pellea: „Datorită meşterului Beligan eu sunt pe lume”

De asemenea, actriţa Oana Pellea s-a aflat şi ea printre cei sosiţi la standul Editurii ALLFA.

“Cineva spunea că e extraordinar că meşterul are 94 de ani şi jumătate şi continuă să muncească... că e un miracol. Eu cred că miracolul nu e vârsta dânsului, eu cred că aşa s-a ivit pe pământ. Cred că e o binefacere pentru fiecare dintre noi, cred că e un privilegiu că îl avem printre noi şi cred că el a fost întotdeauna un miracol; noi ne-am dat seama în timp. E o comoară!”, a spus actriţa.

Totodată, Oana Pellea a mărturisit că Radu Beligan este omul pe care îl iubeşte cel mai mult atunci când vine vorba de teatru şi a adresat totodată tinerilor îndemnul de a face tot posibilul să-l cunoască pe „meşterul Radu Beligan”.

„Vorbim despre o comoară naţională, vorbim despre un tezaur. Aş ruga generaţia tânără să se aplece să vadă ce înseamnă acest om. Nu numai ca artist, nu numai ca scriitor, nu numai ca actor, nu numai ca regizor, nu numai ca făcător de teatru. Nu există la ora actuală şi nu a existat – poate doar doamna Bulandra – un om care să lase o asemenea <<dâră>> importantă majoră. M-a emoţionat foarte tare pentru că îl iubesc şi mă înclin în faţa lui!”, arătat Oana Pellea, mărturisind că actorul are o însemnătate aparte în viaţa ei.

„Datorită meşterului Beligan eu sunt pe lume, pentru că dacă nu îl aducea pe tata în Bucureşti, ai mei nu aveau curaj să facă copil. Îi datorez mai mult decât plecăciuni pentru meserie, este o plecăciune pe viaţă. E omul din meserie pe care îl iubesc cel mai mult!”, a conchis ea.

Cine este Radu Beligan

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău. A studiat dreptul şi filosofia la Bucureşti şi a frecventat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică, sub îndrumarea Luciei Sturdza Bulandra.

A debutat pe scena Teatrului „Munca şi Lumina” din Capitală pe când avea 20 de ani, în piesa „Crima şi pedeapsă”, regizată de Mihai Zirra.

*Fragment din cartea "Între acte", de Radu Beligan

Au urmat numeroase roluri, actorul fiind distribuit în piese precum „Confruntarea” (1948, regia Moni Ghelerter”), „O noapte furtunoasă” (1948, regia Sică Alexandrescu), „Trei Surori” (1950, regia Moni Ghelerter), „D’ale carnavalului” (1951, regia Sică Alexandrescu), „Ultima oră” (1953, regia Moni Ghelerter), „O chestiune personală” (1955, regia Sică Alexandrescu), „Reţeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbeşte” (1957, regia Marietta Sadova), „În valea cucului”, (1959, regia Sică Alexandrescu), „Simfonia patetică” (1973, regia Aurel Baranga), „Richard al III-lea” (1976, regia Horea Popescu), „Caligula” (1980, regia Horea Popescu), „Titanic Vals” (1983, regia Mihai Berechet), „Moştenirea” (1989, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu), „Azilul de noapte” (1998, regia Ion Cojar), „Numele trandafirului” (1998, regia Grigore Gonţa), „Take, Ianke şi Cadâr” (2001, regia Grigore Gonţa) şi „Egoistul” (2004, regie proprie).

„Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?”

În volumul „Între acte”, Radu Beligan rememorează o întâmplare petrecută în urmă cu mai mulţi ani: “Un ţigănuş de vreo zece ani se apropie de mine în târg la Bolintin: <<Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?>>“

Radu Beligan a fost distribuit pentru prima dată într-un film în anul 1943, în producţia „O noapte furtunoasă”, regizată de Jean Georgescu. Trei ani mai târziu, actorul a jucat în „Visul unei nopţi de iarnă”, în regia lui Jean Georgescu.

De asemenea, actorul a fost distribuit şi filmele „Răsună valea” (1949, regia Paul Călinescu), „Lanţul slăbiciunilor” (1952, regia Jean Georgescu), “Bădăranii” (1960, regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi), “Şeful sectorului suflete” (1967, regia Gheorghe Vitanidis), “Întoarcerea lui Magellan” (1974, regia Cristiana Nicolae), “Cuibul salamandrelor” (1976, regia Mircea Drăgan), “Aurel Vlaicu” (1977, regia Mircea Drăgan), “Iancu Jianu, zapciul” (1980, regia Dinu Cocea), “Horea” (1984, regia Mircea Mureşan), “Trahir” (1993, regia Radu Mihăileanu), “După-amiaza unui torţionar” (2001, regia Lucian Pintilie) şi “Medalia de onoare” (2010, regia Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Beligan s-a aflat de multe ori şi în postura de regizor, printre piesele la care a lucrat numărându-se “Doctor fără voie” (1955, co-regie cu Sică Alexandrescu), “Sălbaticii” (1959), “Poveste de Irkutsk” (1960), “O scrisoare pierdută” (1979), “De partea cui eşti?” (1996), “Egoistul” (2004) şi “Străini în noapte” (2007).

De-a lungul carierei sale, artistul a primit numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan, precum şi cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofiţer". Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", precum şi al Academiei „George Enescu" din Iaşi.

În anul 2002, preşedintele francez Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan fost numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare.

Viaţa politică. Controverse

Radu Beligan a intrat în politică în anul 1947. „În vremea aceea era foamete, iar PSD avea o cantină în localul unde se află azi Teatrul Ţăndărică. Aici se mânca mai ieftin, şi Ionel Ţăranu mi-a spus că dacă mă înscriu în PSD voi putea mânca şi eu la acea cantină, lucru pe care l-am şi făcut”, a povestit el mai târziu.

În 1962, a intrat în Partidul Comunist Români (PCR), decizie luată pentru a se putea transfera de la Teatrul de Comedie la Teatrul Naţional din Bucureşti, după cum mărturiseşte acum. De altfel, Radu Beligan a fost director al celui dintâi teatru amintit în perioada 1961-1969, după care a condus Teatrul Naţional până în anul 1990.

Între anii 1969-1989, artistul a fost membru al Comitetului Central (CC) al PCR, precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (1961-1975).

Radu Beligan, viaţa de familie

Timpe de 15 ani, Radu Beligan a fost căsătorit cu actriţa Nineta Gusti. După despărţirea de aceasta, artistul a început un nou mariaj, alături de Dana Crivăţ, împreună cu care are o fiică.

Cei doi soţi s-au despărţit însă, iar în anul 1965, Radu Beligan s-a căsătorit cu Marica Beligan, alături de care a rămas până la moartea acesteia, în anul 1993. Cu cea din urmă soţie, actorul are trei copii – Lamia, Raluca şi Alexandru.

 

 

 

Citește și: