1248 vizualizări 23 nov 2008

Nutriţioniştii avertizează că persoanele care păstrează salatele în frigider riscă să se îmbolnăvească de botulism. Specialiştii menţionează că bacteria care duce la apariţia acestei afecţiuni este cauzată şi de temperatura ridicată din frigider. „Temperatura maximă pentru păstrarea alimentelor este de patru grade Celsius. În frigider cu greu se obţine această temperatură, pentru că deschiderea acestuia duce la creşterea gradelor. O altă problemă este modul în care sunt igienizate, iar nespălarea adecvată duce la creşterea bacteriilor care ne afectează organismul”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Totodată, specialistul atrage atenţia că o altă greşeală făcută de persoanele care depozitează salatele în frigider este aceea de a le acoperi.

„Foliile din plastic nu mai permit oxigenului să pătrundă prin fructe sau legume, iar lipsa acestuia favorizează dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, vinovată de apariţia bolii”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Nutriţioniştii atrag atenţia că prin punerea în frigider a preparatelor din legume şi fructe se distrug proprietăţile nutritive ale alimentelor. Vitamina C, precizează specialiştii, este prima care se distruge odată cu trecerea timpului. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul mâncărurilor făcute din legume, gen salată de vinete, boeuf şi bulgărească, precizează nutriţioniştii. „Ideal este ca preparatele din legume şi fructe să fie consumate imediat, sau cel târziu la un interval de maxim două, trei ore, pentru a nu se crea un mediu propice pentru bacterii, ciuperci şi bineînţeles ca acestea să nu îşi piardă din proprietăţile nutritive”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

De asemenea, specialiştii mai menţionează că botulismul poate apărea şi de la conservele care conţin carne, legume sau fructe, în special cele bombate. Această boală se manifestă prin dureri de cap, stări de greaţă, vomă, paralizie şi duce la apariţia şocului cardiorespirator, susţin specialiştii. „Semnele apar la câteva ore sau la maxim 24 de ore, lucru care necesită transportarea de urgenţă la spital, pentru că este o afecţiune destul de gravă din care se poate muri. Botulismul nu este o simplă intoxicaţie care poate trece de la sine. Această afecţiune se tratează la recomandarea medicului printr-un tratament medicamentos şi necesită internare”, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
 

Citește și: