Gandul
172 vizualizări 2 dec 2019

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Muzicianul Leo Iorga, care a murit sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi solişti şi chitarişti rock din România, numele lui fiind legat mai ales de trupele Cargo şi Compact B, alături de care a lansat hituri care au rămas în memoria fanilor.

Născut pe 2 decembrie 1964, în Arad, Leo Iorga a debutat ca toboşar în trupa Liceului „Ioan Slavici” din localitate. Între anii 1984 şi 1985 a fost solist al grupului Pacific, iar, din 1985 până în 1988, a fost toboşar şi solist pentru Sui-Generis. Ulterior, el a devenit solistul trupei Cargo, după care, din 1988 până în 1996 a fost solist al Compact B, formată după scindarea Compact.

 

„Cine eşti tu oare?”, un album compus de Adrian Ordean, include hituri rock care au rămas indisociabil legate de vocea lui Leo Iorga, precum „Cine eşti tu oare?”, „Te visez mereu”, „Să te gândeşti la mine”, „Nu uita”, „Trenul Pierdut”, „Singur în noapte”, „Omul negru”.

După plecarea din Compact B, în 1996, a fondat trupa Schimbul 3, împreună cu Adi Ordean, apoi a fost solist al trupei Pacifica.

În 2012, el a fondat, împreună cu Adrian Ordean, trupa Pact, care a lansat, în aprilie 2014, albumul „Numărul Unu”.

Din discografia lui Leo Iorga mai fac parte albume precum „O altă tăcere” (2005, Pacifica).

În ultimii ani, Leo Iorga a avut mai multe probleme de sănătate. Astfel, în 2014, a fost operat pentru extirparea unei tumori cerebrale, iar, în 2011, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea unei tumori canceroase la plămâni.

Anul acesta, la începutul lunii februarie, Leo Iorga a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas.

„În 2011, Leo a fost supus primei operaţii pentru extirparea unei tumori la plămân. Prima întrebare a lui Leo adresată medicului, dupa ce şi-a revenit din anestezie, a fost «Când pot să cânt?». Şi după şase luni a urcat pe scenă. Dar boala a recidivat, au apărut metastaze - la cap, la glanda suprarenală, apoi din nou la cap, din nou la plămân. A trecut prin multe intervenţii chirurgicale şi le-a suportat cu încredere şi curaj. A suportat stările chinuitoare date de chimioterapie, a încercat şi varianta vaccinului cubanez, a făcut şi imunoterapie. Dar nimic din toate astea nu l-a ţinut departe de scena şi de publicul care îl iubeşte. Poate că dragostea oamenilor (familie şi fani) i-a dat forţa de a merge mai departe şi de a încerca pe propriul corp orice. Pentru că Leo vrea să cânte, el trăieşte pentru şi prin muzică: «Cât mă va ţine Dumnezeu pe pământ vreau să cânt», spunea când nu era la tratament. Leo a fost mereu alături de cei care îl iubesc, adică pe scenă, în faţa publicului, oriunde în ţară cu medicamentele după el”, povesteau, în februarie iniţiatorii unei campanii de strângere fonduri pentru tratamentul artistului.

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Poveşti incredibile cu rockerul rebel. Muzicieni din trupe precum Cargo, Iris şi Holograf şi-au exprimat regretul la auzul veştii despre decesul lui Leo Iorga, sâmbătă, la vârsta de 54 de ani, după mulţi ani în care a avut grave probleme de sănătate, care, însă, nu l-au ţinut mult timp departe de scenă.

Sâmbătă, cântăreţul şi compozitorul Adrian Ordean a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că Leo Iorga, fostul său coleg de trupă, a murit.

„Acum cinci minute, colegul meu de trupă Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună... Dumnezeu să-l ierte. Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean.

„Dumnezeu să te odihnească, Leo Iorga! De astăzi lumea muzicală va fi mai săracă fără vocea ta! Drum lin spre Lumină!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina trupei Cargo, al cărei membru a fost Leo Iorga.

Trupa Iris a scris pe pagina de Facebook: „Ne va fi dor de tine, luptătorule! De vocea ta, de voinţa ta, de căldura ta... de tot! Drum lin, Leo Iorga!”.

Şi cântăreaţa Silvia Dumitrescu a scris un mesaj de condoleanţe: „Offf... Doamne... ce trist... condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească!!! Cât de mult s-a luptat cu boala, cât de mult şi-a dorit să trăiască... Frumuşelu', drum lin spre stele...”.

GALERIE FOTO Artistul Leo Iorga, înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti / Imagini cutremurătoare cu prietenii apropiaţi îndureraţi

Leo Iorga ar fi implinit 55 de ani. Cântăreţul Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, s-a luptat cu cancerul după ce boala a recidivat, iar prietenii săi au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a-l ajuta să continue tratamentul.

Familia artistului Leo Iorga, care a demarat o campanie de strângere de fonduri în mediul online, a anunţat că interpretul se luptă din nou cu boala, după ce la începutul lunii februarie, acesta a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas.  

 
Din 2011 şi până acum, cântăreţul a trecut prin numeroase intervenţii chirurgicale care i-au salvat viaţa. Acum, fostul solist al trupei Compact are din nou nevoie de ajutor.
„Prin cântecele sale, Leo ţi-a fost alături în momente importante şi încă îţi este în amintiri pe care le-a umplut cu bucurie. Acum, «După ani şi ani», se reîntoarce în atenţia ta pentru a-ţi cere să-i fii şi tu alături de data aceasta. Leo Iorga se luptă cu cancerul de opt ani şi câteodată câştigă şi urcă pe scenă, iar altă dată adversarul devine atât de puternic încât doar împreună cu voi îl poate învinge din nou. Acum e una din acele dăţi în care trebuie să luptăm împreună“, se arată în anunţul publicat pe Facebook.
"Acum o săptămână, a primit vestea recidivării tumorii (cancer stadiu 3-4) la singurul plămân rămas. În 2011, Leo a fost supus primei operaţii pentru extirparea unei tumori la plămân. Prima întrebare a lui Leo adresată medicului, după ce şi-a revenit din anestezie, a fost «Când pot să cânt?». Şi după şase luni a urcat pe scenă. Dar boala a recidivat, au apărut metastaze - la cap, la glanda suprarenală, apoi din nou la cap, din nou la plămân. A trecut prin multe intervenţii chirurgicale şi le-a suportat cu încredere şi curaj.

„A suportat stările chinuitoare date de chimioterapie, a încercat şi varianta vaccinului cubanez, a făcut şi imunoterapie. Dar nimic din toate astea nu l-a ţinut departe de scena şi de publicul care îl iubeşte. Poate că dragostea oamenilor (familie şi fani) i-a dat forţa de a merge mai departe şi de a încerca pe propriul corp orice. Pentru că Leo vrea să cânte, el trăieşte pentru şi prin muzică: «Cât mă va ţine Dumnezeu pe pământ vreau să cânt», spunea când nu era la tratament. Leo a fost mereu alături de cei care îl iubesc, adică pe scenă, în faţa publicului, oriunde în ţară cu medicamentele după el”, povestesc autorii campaniei.

Pentru a scăpa de tumora canceroasă de la plămân, Leo Iorga avea nevoie de o procedură specială care nu putea fi efectuată în România. Astfel, familia se lupta pentru a-l duce în Germania şi cerea ajutorul pentru a strânge cei 70.000 de euro necesari.

„Acum ne aflăm într-un alt impas, deoarece metastazele de la unicul plămân au crescut considerabil, terapia recomandată de medicii din ţară şi din străinătate presupune o intervenţie specială, Cyberknife, stereotaxie şi alte proceduri. În România nu există Cyberknife, însă o clinică din Hamburg a acceptat cazul. Durata tratamentului este de aproximativ o lună la Centrul de Tratament Oncologic Hamburg (Strahlenzentrum Hamburg)”,  au scris organizatorii campaniei.

Operaţiile au început în 2011, an în care artistul a fost suspus unei operaţii de extirpare a unei tumori canceroase la plămâni, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală. Într-un interviu acordat, la câteva luni de la operaţie, pentru Mediafax, Leo Iorga povestea că se simte bine, dar că va continua tratamentul postoperator.

„Urmez un tratament postoperator şi de prevenţie a unor fenomene, dar asta-i situaţia şi mulţumesc lui Dumnezeu că putem sta de vorbă”, susţinea solistul.

Fostul solist al trupei Compact a fost supus, în 2014, unei operaţii pe creier pentru extirparea unei tumori de trei centimetri după ce, înainte de Paşti, a avut o criză mare de convulsii şi a urmat un tratament care „l-a anchilozat“.

Leo Iorga, unul dintre cei mai cunoscuţi solişti rock din România, a făcut parte, printre altele, din trupele Cargo, Compact şi Schimbul 3. În 2012, el a fondat, împreună cu Adrian Ordean, trupa Pact, care a lansat, în aprilie 2014, albumul „Numărul Unu”.

Citește și: