Laura HOLBAN
7208 vizualizări 3 ian 2012

Ideea de televizor OLED este vehiculată de cel puţin cinci ani, însă până în prezent s-au lansat doar modele mici, incapabile să reprezinte o competiţie adevărată pentru televizoarele cu plasmă, cele cu LCD sau LED. Companiile asiatice LG şi Samsung au decis că 2012 este anul în care televizoarele mari folosind OLED se vor lansa pe piaţă şi, deşi vor costa foarte mult, vor fi o adevărată lovitură, scrie Fox News.

OLED (prescurtare din engleză de la organic light-emitting diode), denumire confundată foarte des cu LED, este cea mai nouă tehnologie de fabricare a televizoarelor şi se foloseşte în prezent pentru ecranele celor mai performante smartphone-uri. Spre deosebire de LED, tehnologia OLED nu are nevoie de iluminare de fundal, ceea ce înseamnă că televizoarele vor fi foarte subţiri, având chiar şi 3 mm grosime. Totuşi, materialele OLED care au nevoie doar de curent electric pentru a emite lumină se degradează uşor în timp, durata lor de funcţionare fiind astfel mai scurtă.

LG Electronics a anunţat că modelul de televizor OLED de 55 inci va fi prezentat la show-ul International Consumer Electronics (CES) care va avea loc în Las Vegas începând cu 10 ianuarie. Tim Alessi, director al departamentului de dezvoltare a electronicelor la LG, a anunţat că TV set-ul va apărea pe piaţă în ultima parte a acestui an, fără să fi menţionat preţul cu care va fi vândut. Nici rivalii din Coreea de Sud, Samsung Electronics, nu s-au lăsat mai prejos şi, potrivit unor surse apropiate concernului, compania va anunţa public pe 9 ianuarie fabricarea televizoarelor OLED de dimensiuni mari săptămâna viitoare. Potrivit unui analist de la DisplaySearch, preţul unui televizor OLED va porni de la 3.800 de euro.

La sfârşitul lui 2007, Sony Corp. a început comercializarea unui televizor OLED de 11 inci la preţul de 1.900 de euro. După acel moment, atât LG, cât şi Samsung au prezentat în numeroase show-uri CES prototipuri de televizoare OLED, însă nu au vorbit niciodată de planuri de marketing, aşa cum se presupune o vor face în acest an.

Citește și: