Mădălina CHIŢU
4086 vizualizări 30 ian 2011

Bananele, ciocolata, carnea de curcan, dovleacul, alimentele bogate în acid folic - varza, broccoli, spanacul şi sfecla se numără printre alimentele care îţi dau o stare de bine, informează site-ul health.yahoo.net.

Potrivit nutriţioniştilor, aceste alimente conţin serotonină sau triptofan - substanţe care măresc nivelul "hormonului fericirii" în organism. Cercetătorii americani spun că nu este o simplă coincidenţă faptul că atunci când suntem supăraţi sau stresaţi simţim nevoia să mâncăm dulciuri. "Mâncarea bogată în carbohidraţi produce o creştere a concentraţiei de triptofan. Aşadar, alimentele care conţin carbohidraţi induc un sentiment de calm, pace şi satisfacţie, deoarece cresc producţia de serotonină de la nivelul creierului", explică David Lykken, specialist la Universitatea din Edinburgh.

Medicii spun că, pentru o stare de bine, este important consumul de alimente care conţin carbohidraţi, mai ales în cazul femeilor. Potrivit nutriţioniştilor, organismul lor produce mai puţină serotonină decât cel masculin. De aceea, femeile sunt mai predispuse la depresie. La acest lucru se adaugă şi vulnerabilitatea influenţată de schimbările hormonale, în special cele apărute în perioada pubertăţii, dar şi după naştere sau după menopauză, precizează experţii. Fructele, legumele, orezul brun, biscuiţii de ovăz, fasolea, lintea şi cartofii sunt alimente bogate în carbohidraţi - responsabili cu fericirea.

Bananele. Aceste fructe conţin triptofan, un tip de proteină pe care corpul nostru o transformă în serotonină - substanţă care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi. Nutriţioniştii atrag atenţia că aceste fructe conţin şi o cantitate importantă de zahăr, motiv pentru care ele sunt recomandate cu prudenţă bolnavilor de diabet.

Ciocolata. "Aceasta are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. În ciocolată, găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine: feniletilamina - substanţă similară amfetaminelor care produce organismului o stare de bine inexplicabilă, anandamida - compus chimic ce determină euforie şi triptofanul", precizează dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Carnea de curcan reuşeşte şi ea să ne amelioreze dispoziţia, deoarece conţine mult triptofan. În plus, această substanţă ajută şi la scăderea apetitului.

Dovleacul, varza, broccoli, spanacul şi sfecla furnizează endorfine sistemului nervos. În acelaşi timp, triptofanul din dovleac participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcţionarea sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie.

Citește și: