Mădălina CHIŢU
34353 vizualizări 25 iun 2013

Beneficiile renunţării la fumat se resimt încă din primele minute, susţin medicii pneumologi, care avertizează că acest viciu ucide anual, numai la nivelul Uniunii Europene, 700.000 de persoane.

Potrivit specialiştilor, intervalul scurs de la ultima ţigară fumată aduce dependentului de tutn beneficii de care acesta nu este întotdeauna conştient. Medicii spun că o parte dintre aceste beneficii sunt uşor de constatat chiar de către persoana care ia decizia să renunţe la acest viciu, la scurt timp după ultima ţigară.

Mai jos puteţi regăsi o serie de benefecii care apar odată cu stingerea ultimei ţigări.

La 20 de minute de la inhalarea ultimul fum de ţigară tensiunea arterială scade la valori normale. Acest fapt se poate verifica prin simpla măsurare a tensiunii arteriale imediat după o tigara şi, apoi, după alte 20 de minute.

La 8 ore de la stingerea ţigării nivelul de monoxid de carbon din sânge se normalizează. În consecinţă, nivelul de oxigen creşte ajungând la un nivel normal. Acest beneficiu este resimţit de fiecare fumător în fiecare zi, după cele 8 ore de somn.

La 24 de ore de la inhalarea ultimului fum de ţigară riscul de accident vascular şi de moarte subită scade. Dependenţa de tutun este recunoscută pentru predispoziţia la afecţiunile mai sus menţionate.

La 48 de ore de la renunţarea la fumat gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. Astfel, mâncarea va avea un gust mai delicios şi un miros mai apetisant. Mai mult, după acest interval de timp, nivelul de nicotină dispare din organism.

La 72 de ore de la stingerea ultimei ţigări respiraţia devine mai uşoară, iar capacitatea pulmonară creşte. De asemenea, după acest interval de timp, proaspătul nefumator va simţi că are mai multă energie, iar tuburile bronhiale se relaxează.

La 2-3 săptămâni de la renunţarea la dependenţa de tutun circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Mersul pe jos devine mai uşor, iar funcţia pulmonară creşte cu până la 30%. După zece săptămâni de la ultima ţigară circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte continuu. Dispare senzaţia de "picioare grele", gleznele devin mai suple, anumite vene si capilare devin mai puţin vizibile sub pielea de pe picioare.

La 9 luni de la renunţarea de la fumat tusea tabagică, oboseala şi respiraţia grea se ameliorează. Organismul dispune de mai multă energie. În plus, la 9 luni de la renunţarea la fumat creşte rezistenţa organismului la efort.

La 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător.

La 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%. În plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.

La 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%.

La 15 ani de la renunţarea la acest viciu fostul fumător poate fi considerat nefumător din toate punctele de vedere, riscul unui atac de cord ajungând şi el la limita statistic normala pentru persoanele care nu au fumat niciodată. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa incidenţei cancerului.

Citește și: