Mădălina CHIŢU
16014 vizualizări 9 mar 2011

Bărbaţii care iau analgezice prezintă un risc cu 38% mai mare de a suferi de disfunţii erectile, este concluzia unui studiu publicat în Journal of Urology.

Oamenii de ştiinţă americani susţin că cele mai comune analgezice, precum aspirina şi pastilele care au în compoziţia lor substanţa activă ibuprofen sau acetaminofen, influenţează în mod negativ potenţa bărbaţilor, informează Reuters.

Rezultatele de laborator au arătat că astfel de pastile, care au scopul de a diminua intesitatea durerii, conţin substanţe care duc la scăderea numărului de hormoni sexuali masculini.

Sedativele scad nivelul hormonilor sexuali

Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog de la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon, a declarat pentru gândul că există mai multe medicamente care scad atât performanţa sexuală cât şi capacitatea de a obţine o erecţie. "Deşi majoritatea cazurilor de disfuncţie erectilă au la bază factori psihici, medicamentele influenţează calitatea vieţii sexuale", menţionează prof. dr. Dumitrache.

Printre medicamentele care pot ducele la apariţia impotenţei, medicul endocrinolog le aminteşte pe cele recomandate în tratarea ulcerului, a colicilor biliare şi a hipertensiunii arteriale. De asemenea, antidepresivele şi sedativele pot avea drept efect secundar scăderea libidoului. "Există cazuri în care aceste medicamente pot duce la apariţia ejaculării precoce sau pot diminua erecţia, deoarece ele stimulează producţia de prolactină, un hormon care scade nivelul hormonilor sexuali şi astfel apetitul scade", precizează prof. Dumitrache.

Pentru a evita apariţia impotenţei în urma unui tratament, medicul endocrinolog recomandă bărbaţilor care observă tulburări de erecţie după ce au început medicaţia să se prezintă la un specialist. "Medicul endocrinolog sau sexologul sunt singurii care îl pot ajuta în astfel de situaţii. În cazul în care apar tulburări de erecţie din cauza unui medicament medicul va şti ce tratament să îi ofere pentru a evita astfel de probleme", susţine prof. dr. Constantin Dumitrache.

Statisticile de specialitate arată că peste 60% dintre bărbaţii cu vârsta între 35 şi 60 de ani suferă de disfuncţie erectilă. Potrivit datelor, unul din patru bărbaţi cu vârsta peste 35 de ani suferă de disfuncţie erectilă, iar la grupa de peste 50 de ani procentul este foarte mare.

Citește și: