Corina VÂRLAN
11369 vizualizări 15 nov 2012

Posesorii smartphone-urilor ce dispun de sisteme de operare Android, în versiunile "Gingerbread" sau "Ice Cream Sandwich", sunt de cele mai vulnerabile victime ale atacurilor cibernetice, potrivit specialiştilor Kasperky Lab, unul dintre principalii producători de soluţii de securitate endpoint din lume, informează Agerpres.

Analiza Kasperky a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2012 şi a vizat programele malware ce afectează sistemul de operare Android.

Astfel, 28% dintre atacurilor cibernetice au fost îndreptate asupra versiunii Android 2.3.6 (Gingerbread), în timp ce 22% dintre acestea au fost îndreptate asupra versiunii Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich).

De asemenea, peste 50% dintre programele malware care au fost detectate în timpul cercetării au fost Troieni SMS, prin intermediul cărora pot fi sustrase sume de bani din conturile mobile ale utilizatorilor.

Cea mai răspândită familie de malware este OpFake, mai exact 38,3% din totalul programelor dăunătoare detectate pe Android. Programele OpFake par a fi, la prima vedere, un simplu browser OperaMini.

Potrivit analizei citate, smartphone-urile sunt afectate şi de Troieni prin care se colectează date legate de abonamentul utilizatorului, dar şi de programe malware din familia FakeInst, care par a fi softuri de instalare pentru diferite programe cunoscute şi care sunt distribuite, de cele mai multe ori, prin intermediul magazinelor alternative online de aplicaţii.

Citește și: