Gandul.info
Mădălina CHIŢU
1505 vizualizări 24 feb 2011

Femeile absorb anual, în medie, 2,3 kilo­grame de substanţetoxice prin inter­me­diul produselor cosmetice uzuale, compuşi carepot provoca apariţia cancerului, a iritaţiilor pielii sau aîmbătrânirii pre­mature, arată datele unui studiu din MareaBritanie. Eczemele, alergiile, acneea, dermatita atopică saudezechilibrele hormonale sunt câteva dintre reacţiile adverseapărute după folosirea produselor cosmetice de masă. Specialiştiiîn dermatologie susţin că aceste efecte apar din cauza substanţelorchimice conţinute, care pătrund prin piele şi ne atacăorganismul.

Specialiştiiprecizează că săpunul, şamponul şi gelul de duş conţin diferitesubstanţe care duc la apariţia dermatitei de contact. Astfel,lauril sulfatul de sodiu (SLS) este un ingredient des întâlnit însăpunuri şi şampoane, cu rol în curăţarea pielii. Substanţa estefolosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. SLS însă poateacţiona prea dur, distrugând bariera naturală de grăsime a pielii,determinând astfel apariţia dermatitei de contact.

Phenolul sau acidulcarbolic este o substanţă des întâlnită în cremele de corp.Specialiştii în dermatologie afirmă că o astfel de substanţă poateduce la apariţia convulsiilor, a colapsului circulator şi chiar ainsuficienţei respiratorii.

Unele creme hidratantepot conţine, sub numele de vaselină sau parafină, un amestec dehidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate dinpetrol, ale căror denumiri de pe etichete conţin prefixele "propyl"sau "methyl". Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfeleliminarea toxinelor din corp. Pot provoca sensibilitate la luminăşi pot sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiinduscarea şi crăparea acesteia, îmbătrânirea prematură şiacneea.

Toluenul şiformaldehida sunt substanţe nocive des întâlnite în oja sau laculde unghii. Potrivit specialiştilor, aceste substanţe pot producereacţii alergice tegumentare. Această reacţie provoacă la locul decontact leziuni roz-roşii (eritematoase), cu mici băşicuţe, careproduc mâncărime. "Persoanele care au deja alergii de contacttrebuie să facă nişte teste care conţin cei mai frecvenţi alergeniincriminaţi într-o anumită arie geografică şi care, după 48 de ore,ne îndrumă să ştim la ce alergen are pacientul reacţie", precizeazăprof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la SpitalulSf. Spiridon din Iaşi.

Parfumul este o altăsubstanţă care poate duce la apariţia dermatitelor, datorităefectului de uscare a pielii. Se recomandă citirea cu atenţie aetichetei produsului şi evitarea săpunurilor care conţinparfum.

Parabenii suntsubstanţe cu rol de conservare, folosite în majoritatea produselorcosmetice. Alergiile la parabeni sunt relativ rare, însă uneleproduse conţin mai multe tipuri de astfel de substanţe, ceea ceduce la deteriorarea pielii. În plus, studiile de specialitate audemonstrat că parabenii cresc riscul apariţiei cancerului.

Un efect similar, defavorizare a apariţiei tumorilor, are şi aluminiul care intră încompoziţia deodorantelor şi antiperspirantelor. Sărurile dealuminiu şi zirconiu din compoziţia deodorantelor blocheazăglandele sudoripare şi reduc pentru câteva ore cantitatea detranspiraţie de la nivelul pielii. Totuşi, din cauza aluminiuluicare se absoarbe prin piele, deodorantele şi antiperspirantele careconţin acest element pot contribui la apariţia tumorilormamare.

Citește și: