1043 vizualizări 25 mar 2013

Locuitorii din Bănia (judeţul Caraş-Severin) se costumează în fiecare an, de Lăsata Secului, tradiţia spunând că astfel alungă spiritele rele.

Anul acesta, sătenii s-au îmbrăcat în personajele celebrului serial „Suleyman Magnificul” şi au defilat timp de două zile prin comună, scrie paginademedia.ro.

La final, locuitorii din Bănia s-au strâns în faţa căminului cultural, unde au încins o horă pe muzică de fanfară.

„O doamnă a venit cu ideea asta (n.r. a costumelor cu Suleyman), toţi au îmbrăţişat-o”, a precizat primarul din Bănia, Silvestru Bălan.

Ideea sătenilor nu a fost însă apreciată de românii care au citit ştirea. „Sunt nişte hidoşenii de costume, oamenii arată ca nişte marionete. Nu ne-au cotropit turcii acum câteva sute de ani, dar acum ne-au invadat neuronii”, scrie unul dintre comentatori. „Nişte primate imitatoare şi o sărbătoare kitsch”, scrie altcineva, în timp ce alţii se întreabă în ce se costumau sătenii până să apară telenovela „Suleyman Magnificul” la televizor. „Nu ar fi trebuit să se costumeze în costume tradiţionale? Românului îi place să imite, nu să conserve”, conchide unul dintre cititori.

 

VREMEA azi: Cod galben de vânt puternic în Bucureşti şi şapte judeţe din sud şi sud-vest

Citește și: