Ioana Sfârlea
575 vizualizări 3 mar 2019

Şi spectatorii participă la veselia generală, fiind atraşi în alai de copiii costumaţi în drăcuşori şi mânjiţi cu funingine pe degete. „Drăcuşorii” încearcă şi reuşesc să-i „cănească” pe obraji pe toţi cei care le ies în cale.

Tinerii din Rimetea s-au întâlnit, sâmbătă, la Căminul Cultural, s-au costumat, s-au machiat şi apoi au pornit prin sat. Alaiul, similar unei procesiuni de nuntă, a fost condus de muzicanţi, urmaţi de bărbaţi în costume populare sau deghizaţi în preot, cantor, mire, mireasă şi alte personaje gătite de sărbătoare.

A fost prezent şi nelipsitul căruţ, tras de un măgar, care duce sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, după care au venit bocitoarele şi o pereche de „fete bătrâne” care târau după ele o bucată de lemn uscat, reprezentând sterilitatea.

Sărbătoarea s-a încheiat cu distrugerea prin lovituri de bâtă a sicriului, simbolizând alungarea duhurilor rele şi a tot ceea ce nu este curat, pentru ca totul să renască în perioada care vine.

Sătenii care nu au participat la procesiune au fost anunţaţi să iasă la poartă de pocnetele de bici trase ale flăcăilot îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, înconjuraţi de copiii costumaţi în drăcuşori, peţitori sau cerşetori.

 

Aceştia au strâns în coşuri cadourile pregătite de fiecare localnic: ouă, cozonaci sau diferite preparate din carne, produse care spre seară le-au pus în meniul de la „Balul Fărşangului”.

Păstrat şi continuat de secole de etnicii maghiari, „Înmormântarea Fărşangului” de la Rimetea, obicei prin care se îngroapă iarna şi anul vechi, atrage în fiecare an zeci de turişti din ţară şi din străinătate, mai ales din localităţi din Ungaria cu care comuna are relaţii strânse de prietenie.

 

Citește și: