851 vizualizări 24 apr 2012

Gideon Sundback, inventatorul fermoarului omagiat marţi de Google printr-un logo special, s-a născut pe 24 aprilie 1880, în Smaland (Suedia). El a venit pe lume într-una dintre fermele deţinute de tatăl său, Jonas Sundback, un fermier prosper din Suedia

Citeşte şi GIDEON SUNDBACK, inventatorul fermoarului, omagiat de GOOGLE


După ce şi-a terminat studiile în Suedia, Gideon Sundback s-a mutat în Germania, unde a frecventat cursurile Politehnicii din Bingen am Rhein. În 1903, suedezul şi-a dat licenţa în inginerie electrică, iar doi ani mai târziu a plecat în America de Nord.

Chiar din primul an în SUA, Sundback a început să lucreze la o companie electrică, după care a fost mutat la o alta şi avansat în poziţia de designer şef. În 1909, Sundback s-a căsătorit cu Elvira Aronson, o emigrantă suedeză stabilită în SUA. Femeia a murit în 1911, iar de atunci Sundback s-a concentrat doar asupra muncii sale.

Între 1906 şi 1914, a încercat tot felul de soluţii pentru a perfecţiona sistemele de prindere a încălţămintei sau a hainelor, iar în 1913 i-a venit ideea esenţială: „adâncitura” şi vârful fiecărui dinte, care făcea ca fermoarul să fie prins foarte strâns.

Sundback a depus patentul pentru invenţia sa în 1917, sub numele de „Separable Fastener” (Clemele separate). Numele de „fermoar” (zipper, în engleză) a apărut abia în 1923, când industriaşul B.F. Goodrich a folosit invenţia la ghetele proiectate de el.

Pentru contribuţia sa la evoluţia ştiinţei, Sundback a primit Medalia de aur din partea Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, în 1951.

Inventatorul a murit trei ani mai târziu, din cauza unei boli de inimă, fiind înmormântat în Pennsylvania.

În 2006, Sundback a fost inclus în rândul celor mai importanţi inventatori ai lumii, pentru dezvoltarea fermoarului.

Citește și: