Florin Badescu - Mediafax
410 vizualizări 19 sep 2015

Timbrul reproduce o fotografie celebră a actorului Paul Newman, realizată în 1980 de fotograful Steve Schapiro. În partea de jos a timbrului, sub numele actorului, apare menţiunea "Actor/ Filantrop".

La ceremonie a fost prezentă şi Claire Newman Soderlund, una dintre fiicele actorului.

Paul Newman s-a născut în oraşul Cleveland, pe 26 ianuarie 1925, şi a luptat în marina americană în cel de-Al Doilea Război Mondial. După război, a urmat cursurile de la Kenyon College din statul Ohio, graţie unei burse sportive. A început să ia cursuri de actorie după ce a fost exclus din echipa de fotbal american a acelei universităţi din cauza unei altercaţii într-un bar.

Paul Newman a jucat în peste 60 de filme, inclusiv în câteva capodopere cinematografice precum "Pisica pe acoperişul fierbinte/ Cat on a Hot Tin Roof", "The Hustler", „Luke Mână Rece”, "Butch Cassidy şi Sundance Kid/ Butch Cassidy and the Sundance Kid" şi "Cacealmaua/ The Sting". A primit 10 nominalizări la premiile Oscar şi a câştigat acest trofeu, la categoria "cel mai bun actor în rol principal", pentru interpretarea sa din "Culoarea banilor/ The Colour of Money" (1986). În 1986, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, iar, în 1994, Academia de film americană l-a recompensat cu Jean Hersholt Humanitarian Award. Paul Newman a câştigat şi premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 1985, pentru rolul din filmul "Lunga vară fierbinte/ The Long, Hot Summer".

Celebrul actor american a avut şi o carieră de succes ca pilot de curse şi s-a remarcat în domeniul filantropiei, înfiinţând o linie proprie de produse alimentare, Newman's Own, folosite pentru colectarea de fonduri în scopuri caritabile.

A fost căsătorit cu Jackie Witte în perioada 1949 - 1958 şi cu actriţa Joanne Woodward în perioada 1958–2008 şi a avut şase copii.

Paul Newman a murit pe 26 septembrie 2008, la vârsta de 83 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

Citește și: