340 vizualizări 17 mar 2009

„Big Brother” coboară de pe stâlpii de iluminat, tocurile uşilor, pasarele pentru pietoni sau „ascunzişuri” chiar între oamenii de pe stradă, pe care îi va spiona îndeaproape prin intermediul unei camere video minuscule montate în locul ochiului drept al unui realizator de filme documentare din Canada!

Rob Spence (http://robspence.tv/main.html) este autorul proiectului „Eyeborg”, prin care va filma „tot ce mişcă”, apoi va include imaginile în nişte documentare despre supravegherea cetăţenilor în societăţile occidentale. Acum în vârstă de 36 de ani, Rob şi-a pierdut vederea la ochiul drept încă din copilărie, dar numai în urmă cu doi ani şi-a înlocuit ochiul deteriorat cu o proteză oculară. Recent, el a decis să-şi schimbe cu totul proteza, iar în locul ei să-şi pună un „ochi-cameră video”. La o primă impresie, aceasta se va deosebi cu greu de ochiul stâng sănătos, însă va ascunde o cameră video de câţiva milimetri, o mică baterie şi un transmiţător wireless.

Pentru că muşchii din globul ocular sunt intacţi, ochiul artificial va putea fi mişcat natural, asemenea celui sănătos. Pentru că irisul are aceeaşi nuanţă căprui-verzui precum a ochiului stâng, numai un specialist şi, eventual, după o cercetare atentă, şi-ar putea da seama că interlocutorul său are un ochi artificial.

Nimeni nu va şti că este filmat când Rob va sta de vorbă cu el ori că respectiva conversaţie ar putea face obiectul unui film pentru care canadianul aşteaptă oferte de la marile televiziuni ale lumii, relatează „The Times”. Realizatorul de documentare a mai lucrat cu oameni care au dorit să-şi expună vieţile unor camere digitale, cu transmisii în timp real pe internet, însă supravegherea de către „Eyeborg” ar putea să nu le mai pară multora la fel de confortabilă.

Dreptul la intimitate – desfiinţat

Practic, oricine va intra în contact cu Rob Spence ar fi pus în aceeaşi situaţie cu personajele din seria „Terminator”, care vorbeau cu un „cyborg” (robot umanoid), dar fără să-şi poată da seama. „Oamenii nu-s siguri că ar vrea să aibă de-a face cu cineva care i-ar putea filma în orice moment”, crede însuşi Spence. Totuşi, canadianul promite că nu va difuza imagini online în timp real şi că – deşi va filma pe oricine în secret – va cere ulterior permisiunea persoanei respective, pentru apariţia ei într-un documentar.

„Planul meu a fost întâmpinat cu frică şi fascinaţie”, a explicat Spence, pentru că oamenii se împacă greu cu ideea că orice parte a corpului poate fi înlocuită cu o maşinărie, şi cu atât mai greu este ca cineva să se obişnuiască cu ideea înlocuirii ochiului, „fereastra sufletului”.

Echipament de ultimă generaţie

Eyeborg-ul va folosi o minicameră concepută pentru investigaţii asupra colonului şi creată de OmniVision, companie californiană specializată în astfel de produse, inclusiv în producerea de camere digitale pentru telefoanele mobile, care l-au inspirat pe Spence. Firma speră ca, dacă experimentul canadianului va reuşi, interesul pentru crearea de ochi artificiali pentru nevăzători ar putea creşte. În prezent, minicamere amplasate pe ochelari speciali şi conectate la centrii vederii din creier au putut să le permită nevăzătorilor receptarea luminii şi recunoaşterea unor culori, dar ochi artificiali propriu-zişi nu au putut fi creaţi.

Ai fost filmat cu camera ascunsa...dintr-o clipire!

StirileProTV.ro

Citește și: