31 vizualizări 22 mai 2008

Yoko Ono, Lia Perjovschi, Mona Hatoum, Slavoj Zizek sunt doar câţiva dintre artiştii al căror nume figurează în programul Bienalei de Artă Contemporană de la Bucureşti. Lucrările a peste 40 de artişti vor putea fi văzute începând de azi în cinci spaţii din Capitală, dar şi pe străzi. Galeriile Simeza, Orizont, TC de la Hanul cu Tei, Muzeul de Geologie şi Pavilionul UniCredit sunt locurile  în care va avea loc cea de-a treia ediţie a bienalei.

La acestea se mai adaugă Centrul Dansului, unde va avea loc o parte din evenimentele paralele. În plus, în Parcul Kiseleff şi în spaţiile din faţa Ateneului şi Teatrului Naţional va putea fi văzut proiectul lui Cezar Lăzărescu: Călcaţi pe Iarbă.  Iniţiată de Răzvan Ion şi Eugen Rădescu, manifestarea are anul acesta doi curatori suedezi. Jan-Erik Lundström este directorul Muzeului Bild, o instituţie dedicată artei contemporane, iar Johan Sjöström este curator la aceeaşi instituţie.

Slavoj Zizek vine la Bucureşti

În filmul numărul 5, Zâmbet, al lui Yoko Ono, John Lennon este filmat timp de 51 de minute în doar 2 cadre. Lucrarea poate fi văzută la Pavilionul UniCredit de pe Titulescu. Tot acolo, puteţi vedea şi Steaguri, o lucrare a macedoneanului Oliver Musovik.

Acesta a modificat culorile şi simbolurile care apar pe drapele în încercarea de a atrage atenţia asupra “islamofobiei”. Mona Hatoum prezintă la Bucureşti, Bukhara (maroon), un covor persan identic cu cel pe care îl avea în copilărie la ea acasă. El arată ca şi cum s-ar dezintegra, ca şi cum ar fi fost mâncat de molii, formând astfel pe fundal o hartă a lumii. Olandezul Bertien van Manen prezintă fotografii cu interioare europene la galeria TC, în timp ce la Simeza columbianca Milena Bonilla propune “o hartă dislocată a Americii”. La Geologie poate fi văzută colecţia nelimitată de globuri a Liei Perjovshi, sau o lucrare inspirată din memoriile mamei artistului din Hong Kong, Dinu Li.

O serie de fotografii realizate la o casă de bătrâni pentru actori din Sankt Petersburg şi  fotografii cu interioare părăsite sunt doar două dintre lucrările expuse la Orizont. Dar, pe lângă expoziţii, bienala are în program şi o serie de evenimente paralele. Celebrul filosof şi psihanalist sloven Slavoj Zizek  vine şi la Bucureşti pentru a prezenta “The perverts guide to cinema”, Anca Ioniţă vorbeşte despre “Harta fizic-emoţională a oraşului Capitală”, iar Mihai Mihalcea danseză în “Vii la spectacol şi primeşti un extra burger”.  Sunt doar câteva evenimente ale bienalei care se va încheia pe 21 iunie, o manifestare care încearcă din nou să combine spaţiile clasice de expunere cu cele mai puţin convenţionale. 

 

Citește și: