215 vizualizări 15 iul 2007

Odată cu celebrarea a 40 de ani de când Carol devenise principe în România şi 25 de ani de la urcarea sa pe tron a fost organizată la Bucureşti "Expoziţiunea Generală şi Jubiliară Română". Dar, în 1906, se sărbătoreau şi 2000 de ani de la prezenţa legiunilor romane în Dacia.

Cu această ocazie municipalitatea Romei dăruia bucureştenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezintă pe legendara lu­poaică care i-ar

fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii oraşului. Copia din bronz după monumentul realizat de un sculptor anonim grec a fost amplasată atunci la Arenele Romane din Parcul Carol. La peste 100 de ani de la primirea lui, darul oraşului Roma a devenit monumentul cel mai mutat şi cel mai furat din Bucureşti.

La un an de la instalarea sa, statuia a ajuns în altă parte a parcului Carol, pentru ca în 1908 să fie mutată în Piaţa Sfântul Gheorghe, care atunci se numea Piaţa Romei. În 1931, „Lupoaica” este urcată pe Dealul Patriarhiei pentru ca, mai apoi, comuniştii să o ascundă printre copaci în mijlocul părculeţului din Piaţa Dorobanţi.

Acolo a stat o vreme şi după căderea regimului comunist. Apoi a fost dusă în Piaţa Romană, iar în Dorobanţi pentru ca din 1997 să fie instalată, cel puţin până astăzi, în Piaţa Romană.

Cea mai mutată statuie din Bucureşti este şi principala protagonistă a multor întâmplări şi legende urbane. Se spune că în Bucureştiul interbelic, studenţii puneau pariuri, al cărui obiect era cine reuşeşte să fure statuia. Aşa au dispărut pe rând când Romulus, când Remus, când însăşi Lupoaica. Lucrul s-a întâmplat de multe ori şi după 1990.

Din timpul perioadei comuniste există o legendă conform căreia Romulus şi Remus ar fi fost folosiţi pentru supraveghere. Motivul pentru care dispăreau pe rând Romulus şi Remus era că Securitatea trebuia să schimbe bateriile aparatelor audio-video din interiorul statuilor.

După ce a schimbat şase socluri, Lupoaica Romei a fost supusă în Piaţa Romană unui alt tip de maltratare. A devenit, probabil, singurul monument implicat des în accidente rutiere, pentru că mulţi şoferi au intrat cu maşina în soclul statuii.

În 2006, Lupoaica a dispărut. Dipariţia statuii era deja o obişnuinţă. Dar cei care au reclamat dispariţia, au fost informaţi că de data aceasta statuia fusese luată de autorităţi. „Lupa Capitolina” a fost restaurată şi pusă înapoi pe soclu.

Citește și: