Florin Jinga
403 vizualizări vineri, 15:58

Ananenko, acum ajuns la vârsta de 59 de ani, este unul dintre cei trei ingineri care au împiedicat producerea unei noi catastrofe. Alături de cei doi, a coborât, în mod voluntar, în miezul reactorului din Cernobîl pentru a goli un rezervor situat la trei metri adâncime, scrie Express.co.uk.

Acum, fostul inginer locuieşte într-un apartament modest de la periferia Kievului, Ucraina, şi insistă să nu mai fie considerat un erou.

„Mi-am făcut doar meseria. Mi s-a ordonat să merg acolo, aşa că am făcut-o. Nu mi-a fost frică”, mărturiseşte Alexei Ananenko.

Referitor la miniseria Cernobîl, bărbatul spune că el şi ceilalţi doi voluntari au urmat doar nişte ordine, fără a fi informaţi clar cu privire la riscul la care se expun.

Aceştia au folosit lanterne pentru a reuşi să localizeze robineţii rezervoarelor de apă pe care le-au deschis: „Am auzit zgomotul şi ne-am dat seama că apa a început să se golească. A fost superb”.

În urma acestei intervenţii eroice, fostul inginer nu a avut probleme grave de sănătate şi a continuat să lucreze în domeniul nuclear până în 2017. Veteranul de a fost obligat să se pensioneze în urma unui accident rutier în urma căruia a stat în comă timp de 4 luni.

Foto: Hepta

Citește și: