Florin Jinga
1588 vizualizări 14 iun 2019

Ananenko, acum ajuns la vârsta de 59 de ani, este unul dintre cei trei ingineri care au împiedicat producerea unei noi catastrofe. Alături de cei doi, a coborât, în mod voluntar, în miezul reactorului din Cernobîl pentru a goli un rezervor situat la trei metri adâncime, scrie Express.co.uk.

Acum, fostul inginer locuieşte într-un apartament modest de la periferia Kievului, Ucraina, şi insistă să nu mai fie considerat un erou.

„Mi-am făcut doar meseria. Mi s-a ordonat să merg acolo, aşa că am făcut-o. Nu mi-a fost frică”, mărturiseşte Alexei Ananenko.

Referitor la miniseria Cernobîl, bărbatul spune că el şi ceilalţi doi voluntari au urmat doar nişte ordine, fără a fi informaţi clar cu privire la riscul la care se expun.

Aceştia au folosit lanterne pentru a reuşi să localizeze robineţii rezervoarelor de apă pe care le-au deschis: „Am auzit zgomotul şi ne-am dat seama că apa a început să se golească. A fost superb”.

În urma acestei intervenţii eroice, fostul inginer nu a avut probleme grave de sănătate şi a continuat să lucreze în domeniul nuclear până în 2017. Veteranul de a fost obligat să se pensioneze în urma unui accident rutier în urma căruia a stat în comă timp de 4 luni.

Foto: Hepta

Citește și: