Silviu Bănilă
6032 vizualizări 9 mar 2015

Nanette Konig, care are astăzi 85 de ani, a cunoscut-o pe Anne Frank în şcoală şi a participat la ziua ei de naştere, unde adolescenta a primit un jurnal. În paginile acestuia, Anne Frank va detalia perioada în care a stat ascunsă de nazişti, alături de familia ei. După ce a fost prinsă, colegele au petrecut doi ani una departe de alta, până când s-au reunit în lagărul de la Bergen-Belsen din Germania, scrie Daily Mail. "Era îmbrăcată într-o pătură, deoarece hainele erau pline de păduchi", a povestit Konig.

"Era complet slăbită. Nu mai rămăsese nimic din trupul ei. Chiar şi astăzi mă întreb cum am reuşit să ne recunoaştem, deşi arătam ca doi scheleţi", a mai spus Konig. Aceasta o omagiază astăzi pe Anne Frank, care a murit la vârsta de 15 ani, cu câteva săptămâni înainte ca lagărul să fie eliberat.

În urmă cu 70 de ani, cele două fete făceau parte din rândul milioanelor de evrei, adunaţi în lagăr pentru a fi exterminaţi. Potrivit statisticilor, peste şase milioane de evrei din toată lumea au fost ucişi în lagărele de concentrare naziste. Părinţii lui Anne, Margot şi Otto Frank, au fost deportaţi într-un alt lagăr, iar Anne şi sora sa, Margot, au ajuns la Auschwitz.

Când Anne şi sora sa au fost trimise la Bergen-Belsen, în luna octombrie a acelui an, Konig a observat-o pe prietena sa printr-un gard de sârmă ghimpată. "Am văzut-o pe Anne pe partea cealaltă. Nu m-am putut apropia, deoarece aş fi fost torturată sau chiar ucisă".

foto: captură Daily Mail

După ce gardul a fost eliminat, Konig a văzut-o din nou pe Anne şi a putut să discute cu ea. "Sunt singura din şcoală care a întâlnit-o pe Anne la Bergen-Belsen. Eram în lagărul şapte şi ea era în opt. Mi-a povestit despre jurnalul ei şi despre o viitoare carte, pe care dorea să o scrie după încheierea războiului".

Jurnalul lui Anne a fost publicat în 1947, fiind tradus în 67 de limbi. Cartea s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare, în toată lumea. În 1941, cele două femei au fost colege la Jewish Lyceum, o şcoală pentru copiii evrei, care nu mai aveau dreptul să fie educaţi în alte instituţii de învăţământ.

În februarie 1944, doamna Konig a fost dusă în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen. În august 1944, familia Frank, ascunsă într-o casă din Amsterdam, Olanda, a fost trădată şi dată pe mâna naziştilor. În martie 1945, Anne şi Margot Frank s-au îmbolnăvit de tifos, cu trei săptămâni înainte ca Aliaţii să elibereze lagărul. După război, tatăl lui Anne, Otto Frank, s-a întâlnit cu Konig şi i-a spus că ar vrea să publice jurnalul fetei sale. "I-am zis să nu mai stea pe gânduri", a povestit Konig. 

Citește și: