Raluca ION
8565 vizualizări 13 feb 2014

Fotografiile unei mame cu corpul brăzdat de cicatrici căpătate în lupta cu cancerul, ale altora care poartă pe ele urmele sarcinii şi ale naşterii, ori  o galerie de imagini cu femei plinuţe în costum de baie pun toate în discuţie felul în care percepem frumuseţea şi perfecţiunea, scrie The Guardian.

Beth Whaanga, o asistentă medicală din Australia, a postat pe pagina sa de Facebook, o serie de imagini care arată felul în care a afectat-o bătălia cu cancerul de sân. Fotografiile, extrem de directe şi emoţionante, arată efectele acestei boli asupra trupului unei femei: căderea părului, pierderea masivă în greutate, dubla mastectomie, cicatricea uriaşă rămasă în urma histerectomiei. Imediat după ce a postat aceste fotografii, Beth Whaanga şi-a pierdut 100 de prieteni. Însă în scurt timp, fotografiile, reunite în cadrul proiectului "Under the Red Dress",  s-au răspândit în lumea întreagă, arată sursa citată.

Urmele pe care boala le-a lăsat pe trupul lui Beth Waanaga. Foto: Nadia Masot

Femeia spune că vrea să se implice în lupta pentru prevenirea cancerului şi să atragă atenţia asupra schimbărilor din organism care pot semnala o boală.

Ceea ce face Beth Whaanaga se descrie într-un trend care se împotriveşte imaginilor idealizate promovate de revistele de modă sau de industria cinematografică. Un alt proiect, Scar Project, realizat de fotograful american David Jay, le aduce în faţa obiectivului pe femeile care suferă de cancer la sân.

În era în care vedetele postează pe Facebook, la scurt timp după naştere, imagini cu trupuri lucrate şi abdomene plate, alte proiecte prezintă adevăratele urme pe care le lasă sarcina şi naşterea asupra corpului feminin. Este cazul lui Jade Beall care a realizat siteul abeautifulbodyproject.com.

Anne, mamă a patru copii

"Uitându-mă la consecinţele naşterii, inima mea s-a scufundat. Cum mă voi compara cu corpurile perfecte din jur? Trăind în nesigurană, inima mea a obosit. Am început să mă antrenez din greu, dar nu pentru un corp perfect, ci pentru o minte sănătoasă. În acest proces am avut o surpiză. Nu doar că nesiguranţele mele au dispărut, ci am început am obţinut respectul de sine", mărturiseşte Anne, mamă a patru copii, pe site.

Un alt proiect, "Fatkini" gallery, prezintă 31 de femei plinuţe la plajă, în costum de baie, o raritate în galeria de imagin a zilelor noastre.  

Imagine din cadrul proiectului "Fatkini" gallery

 

Citește și: