Silviu Bănilă
2395 vizualizări 1 dec 2017
Într-un carneţel deteriorat, Marcel Najdari, un evreu cu origini greceşti, a descris cum mii de evrei erau înghesuiţi zilnic în camerele de gazare, „precum sardinele”.
 
În 1944, tânărul de 26 de ani dorea să se răzbune pe nazişti. Najdari aflase de la prieteni că mama, tatăl şi sora lui Nelli muriseră în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, instalat în Polonia ocupată de nazişti.
 
„Deseori, mi-am dorit să mor alături de ceilalţi, să se încheie totul. Dar răzbunarea nu mă lasă. Vreau să trăiesc, să răzbun moartea tatălui meu, a mamei mele, a dragii mele surori”, a notat evreul în carneţel.
 
El s-a numărat printre cei 2.200 membri ai Sonderkommando - sclavii evrei ai trupelor SS, care îi conduceau pe ceilalţi evrei spre camerele de gazare. Tot ei se ocupau cu arderea cadavrelor, colectarea dinţilor de aur şi a părului femeilor, dar şi cu aruncarea cenuşii într-un râu din apropiere, scrie BBC.
 
Crimă la nivel industrial
 
Nadjari a ştiut însă că ar putea veni şi rândul său şi a decis să ascundă manuscrisul de 13 pagini într-un soi de termos, pe care l-a izolat cu un capac de plastic. A îngropat apoi preţioasa mărturie în apropierea Crematoriului III de la Auschwitz.
 
„Crematoriul este o clădire mare, cu un coş uriaş şi 15 cuptoare. Două beciuri au fost construite sub o grădină din apropiere. În una din ele, oamenii se dezbracă, iar în cealaltă sunt gazaţi. Acolo sunt înghesuiţi câte 3.000 de oameni deodată şi îşi dau duhul după şase-şapte minute de suferinţă”, a notat bărbatul.
 
El a descris cum germanii au instalat ţevi în camerele de gazare, pentru a semăna cu nişte duşuri. 
 
„Canistrele otrăvitoare erau aduse mereu cu o ambulanţă germană, în care se aflau doi soldaţi SS. Aceştia aruncau substanţele prin deschiderile de pe acoperiş - şi munca începea după o jumătate de oră. Trăgeam cadavrele femeilor şi copiilor nevinovaţi către lift, apoi către cuptoare”, a mai scris evreul de la Auschwitz.
 
Cenuşa fiecărei victime cântărea circa 640 grame, a explicat acesta. 
foto: captură Daily Mail
 
Viaţa după moarte
 
Najdari a crezut că o să moară în lagăr şi a vrut ca mesajul său să ajungă la întreaga lume. Treizeci de ani mai târziu, un student polonez a descoperit din întâmplare carneţelul, la o adâncime de 40 cm. 
 
În mod miraculos, Nadjari a supravieţuit lagărului de la Auschwitz şi a fost deportat în cel de la Mathausen, din Austria, chiar în momentul căderii regimului nazist.
 
După război, acesta s-a căsătorit şi s-a mutat la New York. Nadjari a decedat în 1971, la vârsta de 53 de ani.
 
Nouă ani mai târziu, un tânăr a descoperit carneţelul evreului, dar starea acestuia era deplorabila: doar 10% din scris putea fi descifrat. A urmat apoi intervenţia istoricului rus Pavel Polian, care a folosit metode moderne pentru a „decoda” mesajele din carneţel.
 
Succesul datorat tehnologiei
 
Luna trecută, Institutul de Istorie Contemporană din Munchen a publicat descoperirile lui Polian (în limba germană). Acesta lucrează la o nouă ediţie a cărţii Manuscris din Cenuşă, o carte rusă ce conţine dovezi despre Sonderkommando, inclusiv textele lui Nadjari.
 
Polian a descifrat scrierile din carneţel cu ajutorul unor filtre roşii, verzi şi albastre -roşul fiind cel mai eficient - ajungând să descifreze 90% din scrieri, scrie BBC
 

Citește și: