Raluca ION
42556 vizualizări 15 mai 2012

MasterChef. Juratul Sorin Bontea, care lucrează în restaurante de la vârsta de 16 ani, ia bucătăria în serios. A gătit ani întregi pentru o clientelă exclusivistă pe vase de croazieră sau în cele mai cunoscute restaurante din România. A preparat de la delfin cu ananas la feluri de mâncare pe bază de carne de crocodil şi a avut printre clienţi staruri precum Jon Bon Jovi şi Madonna.

"Eu sunt omul care nu ţipă foarte mult în bucătărie, cred că poţi să impui respect şi fără să ţipi. Însă sunt exigent în tot ceea ce înseamnă bucătărie. Îmi plac foarte mult detaliile, sunt foarte atent la detalii", povesteşte juratul de la MasterChef pentru gândul. Nu se consideră un tip sever, deşi deseori i se reproşează faptul că se uită la concurenţi cu o privire care îngheaţă suflete. "Este un concurs, presiunea este foarte mare şi pentru noi este la fel. Trebuie să fii atent la ce guşti, la felul în care se găteşte. Trebuie să faci diferenţa între concurenţi, să vezi ceea ce fac, cum fac, cum se descurcă, cum aranjează mâncarea în farfurie şi nu e chiar simplu. Trebuie să explici de ce un gust este sau nu bun, de ce e prea mult sos în farfurie", spune juratul, care a fost extrem de exigent la preselecţii.

"Mulţi au spus că am fost foarte duri în preselecţii. Mie mi s-a părut normal, pentru că atunci concurenţii au avut timp să se gândească la ce fac, au avut timp să se informeze, au avut timp să gătească acasă şi să-şi cheme prietenii să guste, au avut la dispoziţie ce ingrediente au vrut, şi coadă de crocodil dacă au cerut. Nu-ţi ceream noi să faci un fel de mâncare şi îţi dădeam 60 de minute, ca la Cutia Surprizelor. Adică ai avut tot confortul şi tot suportul. Iar în momentul în care vii şi desfaci o conservă şi o pui în farfurie, mi se pare că îţi baţi joc", spune Sorin Bontea.

"Când eşti sub presiune demonstrezi dacă eşti un chef bun sau nu"

Cel mai greu i s-a părut în timpul concursului să aleagă cine trebuie să plece din concurs: s-au ataşat de ei, de felul în care unii puneau tot sufletul în mâncarea pe care trebuiau să o prepare. Lui unul, i-au plăcut foarte mulţi concurenţi. "Bogdan Alexandrescu este un băiat care cu adevărat iubeşte bucătăria şi iubeşte să gătească, este foarte atent la detalii. Mimi a progresat foarte mult, unii au crescut în timpul show-ului, alţii au dat înapoi", povesteşte juratul, care adaugă că un chef bun nu are nevoie doar de calităţi remarcabile de bucătar: ci şi de calm, de organizare, de stăpânire de sine. "În momentul în care eşti sub presiune, demonstrezi dacă eşti un chef bun sau nu", crede juratul.

A lucrat 9 ani pe vase de croazieră

Sorin Bontea s-a apucat de bucătărie la 16 ani, în 1986, când a picat treapta a doua la liceu. S-a angajat la un restaurant din centrul Bucureştiului, Minion, şi s-a înscris la liceu la seral. A lucrat apoi o vreme la o Gospodina, apoi a revenit la Minion, restaurant unde se gătea în principal în stil franţuzesc. După un timp s-a mutat la restaurantul cu specific chinezesc al unui hotel cunoscut din Bucureşti, iar în 1998 a început să lucreze pe vase de croazieră. A gătit pe mările şi oceanele lumii vreme de 8-9 ani. "A fost foarte greu, îmi vedeam familia la 7-8 luni şi munceam fără nicio zi liberă pe săptămână. Presiunea este foarte mare, pentru că au nişte standarde stricte şi foarte multe reguli. E un fel de armată bine plătită. Existau şi momente plăcute, ca acelea în care prindeai un prânz liber sau te aplauda şi felicita un restaurant întreg pentru mâncarea pe care ai făcut-o", spune Sorin Bontea. În restaurantele care găteau pentru peste 3.000 de pasageri, juratul a lucrat cu chefi francezi, italieni, austrieci, germani, indieni, malaiezieni ori filipinezi. "Cred şi sper că am luat ce era mai bun de la fiecare", spune Sorin Bontea. A cunoscut aproape toate bucătăriile pământului. "Multă lume spune că noi nu avem bucătărie tradiţională românească. Depinde însă de unde o iei. O iei de la Decebal şi Gerula sau o iei de pe vremea turcilor sau austriecilor..."

A gătit pentru Jon Bon Jovi şi Madonna

După ce anii lui pe mare s-au terminat, s-a angajat la Radisson, unde a lucrat până luna trecută. "M-am angajat la Radisson, de la deschidere, am fost de când nu era nimic. Acolo există un Executive Chef, iar eu eram chef de restaurant. Am fost prima oară chef la restaurantul italienesc, după jumătate de an m-am mutat la Steak House - fripturi şi fructe de mare", spune cheful care vrea să îşi deschidă acum o firmă de consultanţă.

A gătit de-a lungul timpului pentru staruri precum Nicolas Cage, Jean Claude van Damme, Roger Moore, Jon Bon Jovi, Tom Jones sau Madonna. "Madonna a venit cu bucătarul ei, şi-a adus carnea, apa, dar am gătit şi noi pentru ea, mâncare kosher, în special pe bază de carne de vită", spune juratul. Fie că găteşte pentru celebrităţi sau oameni obişnuiţi îi place să discute cu clienţii şi să afle de la ei cum li s-a părut mâncarea. "Contează foarte mult să ai feedback, ospătarul îţi transmite, dar poate să nu îţi transmită tot", spune Sorin Bontea.

Delfin cu ananas şi milionarul care îşi cumpărase un apartament pe vasul de croazieră

Printre cele mai extravagante mâncăruri pe care le-a gătit pe vas se numără o specie de delfin asortată cu ananas. Iar la Radisson a pregătit un preparat exotic din carne de crocodil. "Pe vasul de croazieră am întâlnit foarte mulţi turişti bogaţi. Îmi amintesc că era un turist din Israel care îşi cumpărase un apartament pe vasul respectiv, stătea mai mult pe mare. Mereu comanda omlete rafinate, făcute numai din albuş sau din nişte ouă speciale, care nu conţin colesterol, nu au niciun pic de grăsime şi care sunt foarte scumpe", rememorează Sorin Bontea.

Citește și: