Silviu Bănilă
640 vizualizări 14 ian 2019

Autorităţile au declarat că trei poliţişti au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au suferit răni la cap - protestatarii aruncând cu pietre, după ce li s-a interzis accesul în Muzeul de Artă din Haifa, care găzduia lucrarea controversată, scrie The Independent.

Lucrarea scandaloasă - prezentă de câteva luni în muzeul din Haifa, în cadrul unei expoziţii cu numele „Bunuri sacre” - a fost realizată de artistul finlandez Jani Leinon.

Miri Regev, ministrul Culturii din Israel, i-a cerut directorului muzeului să elimine lucrarea din expoziţie. Potrivit poliţiei din Haifa, sute de manifestanţi au încercat să pătrundă cu forţa în muzeu, pentru a distruge lucrarea „McJesus”.

După proteste, Muzeul din Haifa a anunţat că directorul Nissim Tal va cere afişarea unor semne care avertizează asupra conţinutului cu potenţial jignitor.

 Muzeul a condamnat incidentele violente, în urma cărora unii manifestanţi au aruncat chiar şi cu coctailuri Molotov, deoarece „arta nu trebuie să degenereze în violenţă”.

Lucrarea făcea parte dintr-o expoziţie despre era consumului, în care unele mega-corporaţii „îndrăznesc să folosească în mod cinic simbolurile religioase”.

Leinon le-a transmis celor care l-au criticat că Ronald McDonald, clovnul de la McDonalds, a devenit un simbol al culturii pop şi admiraţia faţă de el poate fi comparaţie cu una de ordin religios.

 Un cetăţean de 32 de ani din Haifa a fost arestat pentru ultraj, după ce ar fi agresat un om al legii.

Citește și: