Adriana Stanca
4656 vizualizări 24 dec 2013

An de an, în decembrie, Sala Palatului sau Cinema Patria răsună de colinde. Zeci de mii de spectatori fac primul pas în atmosfera Sărbătorilor de iarnă ascultând şi cântând pe ritmurile propuse de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti sau formaţii din ţară. Pentru un astfel de show de câteva ore se munceşte însă luni întregi. Se construiesc scenarii, decoruri, lumini, se croiesc costume speciale. Ştefan Bănică Jr, care anul acesta a susţinut trei astfel de concerte, şi formaţia Hara, care în 2013 a pregătit primul său concert de Crăciun, au descris pentru gândul mecanismul uriaş din spatele show-urilor.

Pregătirile pentru concertele de Crăciun pe care Ştefan Bănică Jr. le susţine an de an, în decembrie, la Sala Palatului din Capitală încep cu aproape jumătate de an înainte de evenimentul propriu-zis. O adevărată desfăşurare de forţe, o producţie la care lucrează aproximativ 150 de persoane: de la departamentul artistic şi până la cel tehnic, cu toţii contribuie la realizarea show-ului cu o tradiţie de peste un deceniu.

Toate aceste eforturi îşi văd rezultatul în cifre: până în prezent, cele 51 de concerte de Crăciun susţinute în perioada 2002-2013 au adus în sala de spectacol 255.000 de fani, dintre care 15.000 doar anul acesta.

„Sunt oameni care vin în fiecarea an la aceste concerte, unii chiar de la primele spectacole, din 2002", a declarat Ştefan Bănică Jr. pentru gândul. „Sunt copii pe care i-am văzut crescând an de an, când vin împreună cu părinţii la concertele de Crăciun. Vin oameni din toate colţurile ţării, nu doar din Bucureşti, iar unii chiar din afara ţării îmi trimit mesaje şi mă întreabă când sunt concertele ca să ştie cum să-şi programeze concediile”, a adăugat artistul.

Foto: Mediafax (Silviu Matei)

Varietatea publicului, faptul că mai multe generaţii se reunesc în sala de concert, este una dintre satisfacţiile cele mai mari, spune Bănică Jr.

„Mă bucur că văd în sală un public foarte variat: de la copii, tineri, părinţi, până la bunici. O spun de fiecare dată şi repet: nu este o onoare mai mare pentru un artist decât să aibă în sală, la spectacol, toate generaţiile adunate la un loc”.

Chiar dacă de conceptul show-urilor se ocupă o armată de oameni, piesele care compun playlist-ul acestor concerte sunt alese de cântăreţ, mai ales că ele sunt „pilonul” în jurul căruia se construieşte întreg show-ul.

„De la an la an, cu fiecare spectacol, am căutat să oferim oamenilor un show din ce în ce mai spectaculos, de calitate. Investiţiile în producţie au crescut, aşa cum a crescut şi responsabilitatea noastră faţă de public”, a explicat artistul.

Foto: Mediafax (Silviu Matei)

Şi totuşi, mărturiseşte cântăreţul, lucrurile trebuie privite dincolo de concertele în sine şi ceea ce se întâmplă pe scenă: „Tradiţia pe care am creat-o cu spectacolele mele de Crăciun, din 2002 şi până în prezent, este aproape mai importantă decât concertele în sine. Atmosfera creată de public la concerte este unică în peisajul showbiz-ului românesc”, a conchis Ştefan Bănică Jr.

Cu la fel de mult entuziasm, formaţia Hara a susţinut şi ea un concert de Crăciun anul acesta. Evenimentul găzduit de Cinema Patria a adus în sală peste 1.000 de spectatori, pe care grupul a încercat să-i conducă într-o călătorie printre tradiţii şi, totodată, modernitate.

„Acesta a fost primul concert de Crăciun de anvergură în Bucureşti”, a povestit Flavius Buzilă, solistul trupei, pentru gândul. „Ştim că toată lumea gustă poveştile de Sărbători, aşa că am spus o pveste de iarnă altfel, care a provocat publicul la o călătorie emoţională de la soba bunicii la nebunia oraşului. Am început cu colindele noastre de pe albumul <Marlin, Darlin> - piese culese de la bunicii noştri şi cântate în colaborare cu grupul All’s Choir, actorii Teatrului Lipscani şi cvartetul Arpeggione – şi am continuat cu piesele noastre consacrate, într-o formulă extinsă, cu lumini speciale, proiecţii şi invitaţi speciali”, a adăugat acesta.

Astfel, pe scenă au urcat şi Ioan Gyuri Pascu, Alexandra Ungureanu, Gianina Corondan şi Maria Buzilă, fiica lui Flavius.

Foto: Facebook//Hara

Pregătirile propriu-zise au durat aproximativ două luni, însă, spune artistul, ideile erau deja concepute: „De anul trecut ne gândeam serios să facem un show mare de Crăciun”. Şi chiar dacă trupa acordă atenţie specială fiecărui spectacol pe care îl susţine, fie că este în Capitală sau în alte oraşe, fie că este sărbătoare sau nu, Crăciunul este o provocare, admite Flavius Buzilă.

„Nu e uşor să reinventezi o sărbătoare tradiţională în era comunismului, să aduci elemente noi şi să rămâi autentic”, explică el.

Foto: Facebook//Hara

Dar cum feedback-ul primit din partea publicului a fost pozitiv, Hara promite să revină şi anul viitor pe scenă cu un concert dedicat Sărbătorilor. Cu atât mai mult cu cât, evenimentul are o semnificaţie aparte şi pentru solistul formaţiei.

„Eu am amintiri tare frumoase legate de Crăciun”, a povestit Flavius. „La ţară, în mijlocul nămeţilor, înconjurat de mulţi prieteni şi familie... Colindam neobosiţi până la 5-6 dimineaşa, era o stare de spirit specială. Mi-am dorit mult să aduc aceast stare şi în buricul Capitalei, în mijlocul aglomeraţiei şi zgomotului, ca o <alternativă albă> la toată nebunia care ne înconjoară. Iar oamenii ne-au arătat că au mate nevoie de asta!”, a spus cântăreţul în cele din urmă.

Citește și: