Elvira Gheorghita - Mediafax
76880 vizualizări 6 iun 2012

Bolnavii cu hipertensiune arterială beneficiază, începând de miercuri, de un nou medicament inovativ, fabricat în Germania şi lansat în Bucureşti, contra afecţiunii care provoacă, anual, 13 la sută din totalul deceselor.

Medicamentul original Sevikar® a fost descoperit de grupul japonez Daiichi Sankyo şi este introdus pe piaţa din România de Terapia Ranbaxy. El va fi disponibil în trei concentraţii, fiind indicat pentru tratamentul pacienţilor hipertensivi insuficient controlaţi prin monoterapie.

Sevikar este o combinaţie de două produse care determină scăderea semnificativă a tensiunii arteriale, prin acţiunile complementare ale substanţelor active. În prezent, produsul constă între 95 şi 100 de lei, nu este compensat, dar sunt făcute demersuri pentru introducerea lui pe listele de comepnsate.

40% dintre români sunt hipertensivi

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică şi în România, 40% din populaţia adultă suferind de aceasta boală, procent superior celor observate în alte ţări europene.

Potrivit datelor din România, aproape 40 la sută dintre adulţi sunt hipertensivi, adică valoarea tensiunii arteriale este peste 14/9, iar unul din doi adulţi cu hipertensiune are peste 18 ani, a declarat conf. dr. Şerban Bălănescu.

Consecinţele hipertensiunii sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic şi ateroscleoza, a precizat medicul. În acest context, specialiştii recomandă cele mai bune tratamente care să scadă rapid tensiunea arterială sub limita de 14/9 mm HG.

Totuşi, doar 17,8% dintre pacienţii trataţi ating ţintele de tensiune arterială recomandate.

"Cu Sevikar, până la 70,7% dintre pacienţii cu hipertensiune arterială medie şi severă ajung la ţinta tensională recomandată. Cu un singur comprimat, o dată pe zi, se poate obţine o scădere a tensiunii arteriale de peste 45 mm Hg la pacienţii dificil de controlat. Acest beneficiu indiscutabil se datorează faptului că Sevikar combină două antihipertensive, amlodipină şi olmesartan, al căror efect cumulat este mai mare decât cel care ar fi survenit din dublarea dozei corespunzătoare unui singur antihipertensiv", a explicat prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Afecţiunile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu în Europa

În plus, prin modul de acţiune complementar al celor două molecule din componenţa sa, Sevikar scade cu până la 54% edemele asociate monoterapiei cu amlodipină - una dintre cauzele pentru care pacienţii renunţă frecvent la tratament. Un beneficiu suplimentar ar putea avea pacienţii cu HTA şi rigiditate arterială crescută, cum ar fi vârstnicii, diabeticii, pacienţii cu sindrom metabolic, a mai spus profesorul Vinereau.

"Afecţiunile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu în Europa, cu peste 4,3 milioane de decese anual. Boala coronariană rămâne principala cauză de deces, anual pierzându-şi viaţa, din acest motiv, 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese, în fiecare an", a mai spus Şerban Bălănescu, la lansarea produsului.

Potrivit specialiştilor, scăderea valorii tensiunii arteriale poate reduce la jumătate riscul apariţiei insuficienţei cardiace, diminuează cu 35-40% probabilitatea instalării unui atac cerebral şi cu 20-25% a infarctului miocardic.

"Terapia Ranbaxy vine în sprijinul pacienţilor hipertensivi cu un portofoliu dedicat tratamentului riscului cardiovascular şi hipertensiunii arteriale. Cea mai nouă terapie introdusă pe piaţa românească de Terapia Ranbaxy, Sevikar®, este şi una dintre cele mai eficiente metode de scădere a tensiunii arteriale la nivel mondial. Medicamentul original Sevikar® este o combinaţie în doze fixe de olmesartan medoxomil şi amlodipină besilat.Principala provocare, pentru medici şi pacienţi, în tratamentul hipertensiunii arteriale o reprezintă scăderea valorilor tensionale la ţintele recomandate - 140/90 mmHg respectiv 130/80 mm Hg pentru pacienţii cu diabet zaharat. Ghidurile Societăţii Europene de Cardiologie pun accentul pe necesitatea unui tratament combinat. În cazul majorităţii covârşitoare a pacienţilor hipertensivi, controlul eficace al tensiunii arteriale nu poate fi realizat decât printr-o combinaţie de cel puţin două medicamente", au explicat medicii.

Piaţa medicamentelor antihipertensive în creştere cu 11,6% faţă de 2010

Totodată, Ranbaxy a anunţat intenţia de a lansa, în cursul acestui an, programul de prevenţie şi educare a pacienţilor "Ţine tensiunea sub control!”, prin care, împreună cu medicul de familie şi medicul specialist, pacienţii vor putea să îşi monitorizeze şi să controleze valorile tensiunii arteriale, vor fi încurajaţi în opţiunile personale privind un stil de viaţă sănătos şi vor avea la dispoziţie cele mai noi informaţii cu privire la factorii de risc şi modul în care îşi pot îmbunătăţi sănătatea.

"Ne-am propus să oferim pacienţilor români acces la cele mai eficiente tratamente existente pe plan mondial, iar eforturile noastre nu se opresc aici. Terapia Ranbaxy consideră prevenţia şi educaţia pacienţilor modalităţile cele mai eficiente, pe termen lung, pentru scăderea incidenţei afecţiunilor cronice, precum hipertensiunea arterială. De aceea, în programul naţional pe care intenţionăm să îl lansăm în cursul acestui an, vom colabora, în primă fază, cu medicii specialişti", a declarat Claudia Firez, Marketing & Branded Business Director la Terapia Ranbaxy.

Astfel, sub directa îndrumare a medicului curant, cu sprijinul Terapia Ranbaxy, pacienţii vor putea să îşi monitorizeze şi să controleze valorile tensiunii arteriale, vor fi încurajaţi în opţiunile personale privind un stil de viaţă sănătos şi vor avea la dispoziţie cele mai noi informaţii cu privire la factorii de risc şi modul în care îşi pot îmbunătăţi sănătatea, a adăugat Firez.

La rândul său, prin intermediul acestui program, medicul va putea monitoriza starea de sănătate a pacientului, va putea urmări mai uşor complianţa pacienţilor la tratament şi va fi informat cu privire la modul de viaţă şi factorii de risc asociaţi fiecărui caz.

Piaţa medicamentelor antihipertensive s-a ridicat, anul trecut, la 271 milioane de dolari (195 milioane de euro), în creştere cu 11,6% faţă de 2010.

Citește și: