Mădălina CHIŢU
1050 vizualizări 14 apr 2012

Alcoolul, indiferent că este vorba de vin, bere sau tărie, este nelipsit de pe masa de Paşte. Medicii nutriţionişti avertizează că acest tip de băutură seacă organismul de vitamine, lăsându-ne lipsiţi de vlagă şi cu dureri insuportabile de cap.

Pentru că riscul apariţiei mahmurelii este destul de ridicat în perioada Sărbătorilor de Paşti, gândul vă oferă câteva trucuri cu ajutorul cărora puteţi rezista mai bine la băutură.

● În primul rând trebuie să mâncăm alimente bogate în vitamine şi minerale, pentru a diminua efectul negativ al alcoolului asupra organismului. Fructele sunt cele mai recomandate alimente, deoarece sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale. Acestea sunt recomandate şi a doua zi după petrecere, deoarece accelerează eliminarea alcoolului din organism.

Fumaţi mai puţin. Combinaţia dintre ţigări şi alcool este extrem de nocivă organismului. Specialiştii afirmă că această combinaţie suprasolicită sistemele de detoxifiere ale ficatului, astfel că riscăm să ne simţim lipsiţi de vlagă a doua zi.

● Este indicat să respectăm limitele de alcool recomandate de nutriţionişti. Astfel, este indicat să nu bem mai mult de 500 de mililitri de bere, 300 de mililitri de vin roşu sau 100 de mililitri de tărie, precum vodkă, whisky sau palincă pe zi, dacă suntem bărbaţi. Femeilor le este recomandat să bea jumătate din această cantitate, deoarece, genetic, organismul acestora sintetizează o cantitate cu aproximativ 50 la sută mai mică de enzime ale metabolismului alcoolului şi de aceea consumul de alcool pentru acestea este mai toxic decât pentru bărbaţi.

Evitaţi alimentele care conţin cofeină, teină, teobromină, deoarece ele pot creşte efectele adverse ale alcoolului asupra organismului. Astfel, atunci când bem alcool trebuie să renunţăm la băuturile răcoritoare de tip cola, deoarece suprasolicită ficatul.

Înainte de a ne apuca de băut, este indicat să mâncăm. Motivul? Când bem pe stomacul gol, alcoolul trece direct în sânge, ocolind detoxifierea acestor tipuri de băuturi prin ficat. Alcoolul ajunge, rapid, direct la celulele nervoase ale creierului, intoxicând-le şi pro­vocând îmbătarea rapidă.

Citește și: