Mădălina CHIŢU
10361 vizualizări 12 apr 2017

REŢETA COZONAC O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii afirmă medicii nutriţionişti, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.

Cozonac – REŢETA 1

REŢETA COZONAC Ingrediente:

● 3.5 kilograme de făină albă,

● o lingură de sare,

● 200 de grame de zahăr,

● un litru de lapte călduţ,

● patru gălbenuşuri şi patru ouă întregi,

● 150 de grame de unt sau margarină,

● 200 de mililitri de ulei,

● două esenţe de rom,

● coajă rasă de la 2 lămâi mari.

REŢETA COZONAC Maia:

● 175 de grame de drojdie proaspătă,

● 100 de grame de zahăr,

● jumătate de litru de lapte călduţ.

REŢETA COZONAC Umplutură:

● un kilogram şi jumătate de nucă măcinată,

● coajă rasă de la o lămâie sau scorţişoară,

● o lingură cu vârf de cacao,

● 550 de grame de zahăr,

● stafide înmuiate peste noapte în apă călduţă cu rom.

Pentru uns:

● câteva linguri de ulei pentru uns tăvile,

● trei ouă,

● o lingură cu vârf de smântână.

REŢETA COZONAC Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie sa fie călduţ. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare şi se face gaură în mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă în jur de 30 minute, până drojdia se activează şi veţi observa că maiaua devine spumoasă.

Se adaugă laptele, cele 200 de grame de zahăr, sarea se presară pe margine, nu direct peste maia, şi se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute şi se frământă.

REŢETA COZONAC Apoi, se adaugă untul sau margarina şi se frământă până când untul nu se mai vede. La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie şi esenţa de rom şi se frământă amestecul timp de 30 de minute, până când aluatul nu mai este lipicios. Vasul se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut, într-un loc călduţ, timp de două ore. Aluatul trebuie să se tripleze în volum.

După ce aluatul a crescut, pe masa de lucru, dată cu făină, se împarte aluatul în cinci bucăţi egale. Fiecare bucată se frământă uşor, doar cât să aibă o formă rotundă, asemănătoare cu cea a unei chifle. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut timp de 30 de minute. Între timp, se amestecă ingredientele pentru umplutură.

Apoi, se iau cinci tăvi mai late şi cu pereţi mai înalţi, care se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. Apoi se ia fiecare bucată de aluat şi se întinde cât o foaie subţire de un deget, peste care se pune umplutura. Aluatul se rulează uşor, în aşa fel încât să nu iasă umplutura. Cozonacii se aşază în tavă, se acoperă cu prosoape şi se lasă la crescut timp de o oră.

Între timp, cuptorul trebuie încins la 180 de grade. Înainte de a fi băgaţi în cuptor, cozonacii sunt unşi cu ouă bătute şi cu smântână. Apoi, cozonacii se lasă în cuptor timp de o oră.

Sursă: e-retete.ro

Cozonac – RETETA 2

REŢETA COZONAC Ingredinte de aluat:

● un kilogram de făină

● 50 de grame de drojdie

● 250 de grame de zahăr

● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime

● 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit

● cinci gălbenuşuri

● o linguriţă rasă de sare

● arome - coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie

REŢETA COZONAC Ingredinte pentru umplutură:

● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie

● rahat

● nucă

REŢETA COZONAC Mod de preparare:

Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece aşa iese mai pufoasă. Apoi se încălzeşte laptele, în care se dizolvă zahărul şi vanilia.   Maiaua se face din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul şi nuca şi se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.

Galbenuşurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie şi portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduţ. Întreaga compozoţie se freamătă până când devine un conţinut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă şi grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce a-ţi frământat preţ de 30 de minute întregul conţinut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald şi ferit de curent timp de o oră şi jumătate.

După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziţie vor ieşi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafaţa de lucru se presează făină din abundenţă şi se ia fiecare jumătate în parte de aluat şi se întinde bine cu un făcăleţ. Se adaugă umplutura şi se rulează, după care se iau două suluri şi se împletesc. Se aşează în tăvile speciale pentru cozonac şi se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade şi se lasă timp de 45 de minute. 

Sursă: Gabriela Cara

Cozonac – REŢETA 3

REŢETA COZONAC Ingrediente pentru aluat:

● un kilogram de făină

● patru gălbenuşuri

● 200 de grame de zahăr

● 60 de grame de drojdie

● sare

● 400 de mililitri de lapte

● 200 de grame de unt

REŢETA COZONAC Ingredinte pentru umplutură:

● 200 de grame de miez nucă măcinat

● 100 de grame de stafide

● 40 de grame de cacao

● 100 de grame de rahat asortat de fructe

● 100 de grame de zahăr

● vanilie

REŢETA COZONAC Mod de preparare:

Laptele călduţ se amestecă cu drojdia, zahărul, gălbenuşurile, untul moale, un praf de sare, se frământă bine într-o încăpere călduroasă. Se frământă bine până ce se dezlipeşte de mâini, se bate de masa de 50 ori şi se lasă la dospit.

Cand a crescut se împarte în două bucăţi. Fiecare bucată se umple cu umplutura. Se rulează şi se aşează în tava unsă cu puţin ulei. Se lasă să crească în tava după care se întroduce la cuptor. Se coace la foc mediu timp de 40 de minute şi apoi când se răceşte cozonacul se pudrează cu zahăr pudră.

Sursă: Bucătăria Românească

 

Citește și: