76 vizualizări 15 feb 2010

După ce anul trecut i-a sfătuit pe credincioşi să se uite la Harry Potter şi Stăpânul inelelor, anul acesta L'Osservatore Romano, ziarul semioficial al Sfântului Scaun, a publicat un top 10 al albumelor pop agreate la Vatican.

Şi asta pentru că Europa e lovită de un val de piese din ce în ce mai proaste, iar publicaţia s-a hotărât să le arate religioşilor la ce muzică merită să-şi plece urechea.

Lennon, iertat pentru lăudăroşenia sa

Aşa că au binecuvântarea Vaticanului Santana şi Oasis, dar şi Beatles, Michael Jackson, Paul Simon, U2, Pink Floyd şi FleetwoodMac. Publicaţia de la Vatican nu s-a uitat la faptul că Michael Jackson s-a transformat, în videoclipul piesei Thriller, în zombie şi a început să danseze cu alte creaturi diavoleşti, şi a inclus albumul din 1982 pe lista celor 10 discuri binecuvântate, scrie The Times.

Au ajuns în top Revolver, albumul psihedelic, puternic influenţat de droguri, al celor de la Beatles, şi Achtung Baby, din 1991, al trupei U2. Despre controversaţii fraţi Gallagher, de la Oasis, ziarul scrie că "sunt copiii teribili ai clasei muncitoare", care au dat lumii o "bijuterie ieşită din chinuri" (Don't Look Back in Anger) în albumul lor din 1995, (What's the Story) Morning Glory. Autorii articolului, care l-au numit cu ceva vreme în urmă pe Bono un "adevărat cavaler cruciat pentru creştinătate", scriu că "să alegi 10 albume clasice pe care să le iei cu tine pe o insulă pustie nu este o misiune uşoară, însă n-au avut nici o ezitare în a-şi începe lista cu Revolver, pe care l-au numit "un punct crucial în muzica pop contemporană". Tot ei l-au absolvit pe John Lennon de păcatul de a se fi lăudat că Beatles-ii sunt mai populari decât Isus Christos, spunând că aceasta era doar "lăudăroşenia unui băiat englez din clasa muncitoare care se străduieşte să facă faţă unui succes neaşteptat".

Bob Dylan, un fals profet

Despre albumul Rumours al Fleetwood Mac, L'Osservatore Romano scrie că e "o fascinantă soap opera muzicală", iar despre Supernatural al lui Santana că demonstrează faptul că muzicianul este "singurul membru al generaţiei Woodstock încă la înălţime". Bob Dylan, care a cântat în 1997 pentru Papa Ioan Paul al II-lea, nu şi-a făcut însă loc pe listă, unul dintre motive fiind, în opinia ziarului de la Vatican, acela că a început să creadă, după ce s-a convertit la creştinism, că poezia sa vizionară este mesianică.

În 2007, Papa Benedict al XVI-lea scria că se îndoieşte "şi în ziua de azi că e bine să laşi un astfel de aşa-zis profet să se urce pe scenă" în faţa Papei. Vara trecută, ziarul a lăudat filmul Harry Potter şi prinţul Semipur pentru felul în care prezintă "eterna luptă dintre bine şi rău", iar luna trecută a criticat blockbuster-ul Avatar, pe care îl consideră "o parabolă sentimentală şi facilă", care promovează panteismul.

Papa Benedict este mare fan Mozart şi Bach şi nu îi place să stea la taclale cu cântăreţii din ziua de azi, aşa cum îi plăcea predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea. El se opune folosirii chitarelor în timpul slujbei, spunând că "liturghia nu este un text de teatru, iar altarul nu este o scenă".

Pe 29 noiembrie, Suveranul Pontif a lansat albumul Alma Mater, care cuprinde compoziţii religioase. Discul a fost nominalizat la premiile Classical Brit, la categoria albumul anului. Câştigătorul va fi desemnat în urma votului publicului şi va fi anunţat în cadrul unei ceremonii programate pe 13 mai, la Royal Albert Hall.

Citește și: