82 vizualizări 1 apr 2009

Microsoft a făcut public, în cursul acestei săptămâni, faptul că până la sfârşitul anului va renunţa la dezvoltarea enciclopediei Encarta, recunoscând astfel ceea ce multă lume realizase de ceva timp: nu mai puteau să ţină pasul cu Wikipedia, un proiect gratuit şi bazat pe colaborarea cu utilizatorii, care a devenit liderul enciclopediilor pe Internet.

În luna ianuarie, Wikipediei i-au revenit, în SUA, 97% din căutările în enciclopedii online, iar Encarta se situa pe locul doi cu numai 1,27%. Spre deosebire de Wikipedia, unde voluntarii fac actualizări frecvente şi rapide la articololele cele mai accesate, Encarta este uneori aproape jenant de depăşită. De exemplu, în articolul dedicat lui Josph R. Biden Jr., acesta este identificat ca fiind vice-preşedintele ales şi senator American.
Potrivit celor de la Microsoft, softurile Encarta vor fi retrase din magazine în luna iunie şi site-urile afilitate vor fi închise până la sfîrşitul lunii octombrie, numai site-ul japonez urmând să mai fie disponibil până la sfîrşitul lui decembrie.

Fără să menţioneze direct Wikipedia, Microsoft şi-a explicat decizia pe pagina de întrebări frecvente de la Encarta: “Modul în care sunt percepute enciclopedile tradiţionale şi materiale de referinţă s-a schimbat mult. Utilizatorii consumă astăzi astfel de produse într-un mod considerabil schimbat de felul în care o făceau acum câţiva ani. Ca parte a strategiei Microsoft de a furniza cele mai eficiente resurse pentru consumatorul contemporan, am luat decizia de a ieşi din afacerea Encarta”.

Pe aceeaşi pagină, compania îşi pune întrebarea dacă va lua decizia renunţării şi la alte softuri educaţionale, iar răspunsul este: “Nu facem deocamdată niciun anunţ oficial în acest sens”. Pe de altă parte, cei de la Microsoft au dat publicităţii modul în care abonaţii la serviciile Encarta ar putea să îşi primească înapoi banii pentru subscripţii.

La mijlocul anilor ‘80, când Encarta a debutat ca proiect de suflet al fondatorului Microsoft Bill Gates, aceasta avea un potenţail de dezvoltare faţă de piaţa enciclopediilor tradiţionale comparativ cu şansele Wikipedia la ora actuală. După alierea cu Encyclopedia Britannica şi furnizarea de materal enciclopedic pentru PC-uri sub formă de CD-uri, Microsoft a optat în 1989 pentru casa de editură Funk&Wagnalls. „Microsoft nu era capabil la acea vreme să construiască singur o enciclopedie cu un conţinut cultural ridicat, dar au reuşit să investească foarte mult în grafică şi audio pentru a aduce valoare adăugată produsului lor”, consideră profesorul Shane Greenstein de la Kellogg School of Management, din cadrul Northwestern University.

În era pre-Internet şi cea a începutul Internetului, Encarta era un model în ceea ce priveşte încercarea celor de la Microsoft de a îşi fideliza utilizatorii de PC-uri şi de a le pune la dispoziţie un produs multimedia. Pe măsură ce conţinutul informaţional online a început să fie din ce în ce mai dezvoltat şi mai la îndemână, cumpărarea unei enciclopedii pe DVD a devenit desuetă. Pentru utilizatorul de zi cu zi nu avea importanţă că un conţinut bazat pe texte şi generat de către orice persoană din lume cu acces la Internet nu poate concura cu grafica şi designul enciclopediei Encarta.

Cei de la Wikipedia s-au gândit să profite chiar şi de pe urma dispariţiei Encarta. Potrivit lui Mathias Schindler, unul dintre administratorii Wikipedia germană, un e-mail a fost deja trimis celor de la Microsoft, rugându-i pe aceştia să facă public materialul pentru Encarta pe care nu mai intenţionează să îl utilizeze.
 

Citește și: