676 vizualizări 13 iul 2009

Peste 1 milion şi jumătate de euro a câştigat până acum Mihai Trăistariu de pe urma succesului internaţional al piesei Tornero.

Suma e doar pe hîrtie, spune artistul, precizând că fiecare difuzare a piesei în străinătate mai aduce în cont 8 euro. „Bani se împart între casa de discuri, compozitor şi interpret”, afirmă Trăistariu, căruia îi revine o treime din sumă la fiecare difuzare a piesei. În 29 de ţări s-a auzit refrenul cântat de român la Eurovision, dar cel mai des cântecul a fost difuzat la radiourile din Grecia. „Este o sumă care nu poate fi ştiută cu exactitate, având în vedere că încă sunt bani de primit. Mai sunt şi vânzările de albume: peste 300.000, plus descărcările melodiei de pe site-urile de profil din străinătate, pentru fiecare download primind un euro“, enumeră artistul, precizând că Tornero a fost descărcată de peste 1 milion de oameni. De altfel, melodia care a dat şi titlul unui album, i-a adus lui Trăistariu semnarea unor contracte în alte 15 ţări. Artistul – care şi-a investit banii în terenuri, o firmă de taximetre şi un studio de înregistrări - spune că nu reprezintă un caz singular şi îi ia ca reper de succes pe cei de la O-Zone, pe Morandi si Akcent.

Fără îndoială, „Dragostea din tei“ a celor trei băieţi de la O-Zone domină şi-n topul câştigurilor, dar niciunul dintre componenţii fostei trupe nu a vorbit vreodată despre bani. Piesa lor a ajuns pe primul loc în 27 de ţări şi a stat 13 săptămâni pe cea mai înaltă poziţie în Eurocharts. Dan Bălan, Radu Alexei Sârbu şi Arsenie Todieraş au vândut opt milioane de albume în toată lumea, au fost difuzaţi de radiourile din ţară şi, mai ales, din străinătate de sute de mii de ori, şi au avut sute de concerte. Şi cei de la Akcent au reuşit să ajungă pe primul loc în topurile din zece ţări din Europa în urmă cu 3 ani, cu piesa „Kylie“. Cei patru băieţi, câţi număra trupa la acea vreme, au trăit experienţa de a fi luaţi cu asalt de fani la mii de kilometri distanţă de România. Anul acesta, două piese - Stay With Me şi That's My Name – se bucură de succes la radiourile din Rusia, Polonia, Ukraina, Turcia, Croaţia, Grecia, Israel, Lituania, Serbia şi Ungaria.

De succes se bucură şi Costi Ioniţă, care susţine că primele din piesele sale care i-au cucerit Balcanii, ajungând să fie difuzate şi-n Egipt sau Indonezia, au fost Ca la Amsterdam (2006) şi Show ca la Paris (2007). Anul acesta, Tyale e piesa care e cunoscută în peste 40 de ţări, inclusiv în America Latină, Mexic, Africa de Sud, Luxemburg, Olanda, Scandinavia şi Rusia, spune compozitorul. Costi Ioniţă nu vrea să dezvăluie care i-au fost câştigurile din difuzarea pieselor în străinătate. “Nu mă plâng şi nici nu-mi place să mă laud. Chiar e bine, am muncit pentru asta. Trăiesc decent şi nu am niciun leu datorie la stat. Am încheiat astfel contractele încât să-mi aducă bani din orice, inclusiv din descărcări ale pieselor”, conchide interpretul, care a vândut peste un milion de exemplare în 2001, în perioada când manelele erau pe val.

Trupa Morandi a intrat deja în “rutina” show-urilor susţinute în faţa publicului din alte ţări. De câţiva ani, Marius Moga şi Randi au concerte şi vânzări foarte bune în Europa. “Suntem mai căutaţi afară decât în ţară, spune Moga. Am susţinut concerte în 16 ţări de pe continent, anul trecut am avut 10 spectacole doar în Rusia. Anul ăsta am “invadat” şi alte teritorii, fiecare single nou se preia la radiourile din străinătate. Suntem apreciaţi în Cehia, Polonia şi Slovacia, de un public care, până nu de mult, nici nu ştia cum arătăm”.

Rezultatele se văd: 4 Discuri de Platină în Rusia, Disc de Aur în Ucraina şi Polonia, 2 milioane de single-uri descărcate în format digital, în aceeaşi Rusie. Moga spune că avantaje financiare există, fireşte, dar că profitul nu intră automat în buzunar: “Preferăm să investim ceea ce câştigăm. Acum cântăm cu band live, mergem peste tot cu echipamentele noastre, băgăm bani în prestaţiile viitoare. Vrem să ne aliniem cu Vestul, nu cu metoda estică”.
 

Citește și: