17 vizualizări 11 mar 2008

Cel mai puternic calculator, creierul uman, a fost recreat, la scară extrem de mică, de către oamenii de ştiinţă. Aceştia au dezvoltat o maşinărie nu mai mare de câteva molecule, care simulează felul în care funcţionează creierul uman, notează publicaţia online Live Science. Dispozitivul este capabil, deocamdată, să efectueze de 16 ori  mai multe operaţiuni decât un cip obişnuit de calculator. Cercetătorii au sugerat că invenţia ar putea efectua, în viitor, cam de 1.000 de ori mai multe operaţii decât un cip. Această maşinărie ar putea fi folosită drept bază pentru un computer foarte puternic sau drept element de control al unor gadgeturi complexe.

Dispozitivul este format dintr-un compus numit duroquinone, o moleculă care seamănă cu o farfurie hexagonală cu patru conuri ataşate de ea, „ca o maşină mică”.

 Duroquinone este mai mic decât un nanometru sau a miliarda parte dintr-un metru. Maşinăria similară creierului uman este compusă din 17 astfel de molecule. Una stă în mijloc, înconjurată de celelalte 16, iar invenţia este aşezată pe o suprafaţă de aur. Oamenii de ştiinţă fac operaţiuni transmiţând pulsuri electronice moleculei din mijloc, cu ajutorul unui ac extrem de subţire. De vreme ce molecula centrală le controlează simultan pe celelalte 16, un singur puls electric poate avea, matematic vorbind, 4,3 miliarde de rezultate diferite. (A.I.)

Citește și: