Adriana Stanca
12310 vizualizări 14 iun 2013

UPDATE:  În cursul zilei de vineri, Mircea Albulescu a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar fi decis să se retragă din activitatea artistică, precizând că va continua să urce pe scenă până la sfârşitul vieţii.

"Dacă mă retrăgeam, eram mort pe năsălie şi mă înmormântau", a declarat actorul pentru MEDIAFAX.


Actorul Mircea Albulescu, în vârstă de 78 de ani, a luat decizia de a se retrage din viaţa artistică. Anunţul a fost făcut chiar de artist, la finalul piesei „Bădăranii”, pusă în scenă la Câmpina, precizează Yahoo România.

Cu această ocazie, autorităţile locale i-au pregătit o surpriză marelul actor, anunţându-l că teatrul din municipiu îi va purta numele.

„Emoţia este meseria mea de 60 de ani. Dar în 60 de ani nu am avut o emoţie mai puternică ca aceasta. Le mulţumesc celor care au crezut că merit onoarea de a da numele teatrului din Câmpina”, a spus Mircea Albulescu la finalul evenimentului.

Foto: Facebook//Teatrul Câmpina

Mircea Albulescu s-a născut pe 4 octombrie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile Liceului Sfântul Andrei, unde la acea vreme predau călugări din Germania. Mai târziu, a absolvit Şcoala Medie de Arhitectură, cu diplomă de Conductor Arhitect, iar apoi şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

O perioadă a lucrat ca artist amator la Ateneul Popular, iar după anul 1950 a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

De asemenea, a jucat şi pe scena Teatrului de Comedie şi a avut peste 70 de roluri în film. Astfel, printre producţiile în care a fost distribuit de numără „Dacii” (1967), „Canarul şi viscolul” (1969), „Mihai Viteazul” (1971), „Actorul şi sălbaticii” (1975), „Mihail, câine de circ” (1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1980), „Ziua Z” (1985), „Noi, cei din linia întâi” (1986), „Flăcări pe comori” (1988), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Semne în pustiu” (1996) şi „Ticăloşii” (2008).

*Secvenţă din filmul "La capatul liniei" (1982), regia Dinu Tănase

Mircea Albulescu este membru al Uniunii Ziariştilor şi a colaborat timp de mai mulţi ani cu reviste dedicate teatrului şi cinematografiei, dar şi cu alte publicaţii.

Artistul a publicat şi cinci volume de poezie – “Vizite”, “Pajura sinugurătăţii”, “Fluture  în lesă de aur”, “Clanţe”, “Ultimele noduri” -, dar şi trei de proză: “Bilete de favoare”, “Baraka” şi “Bazar sentimental”.

De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a primit numeroase premii, printre care “Premiul naţional pentru întreaga activitate artistică” – acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor -, “Premiul de excelenţă” la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi “Premiul de excelenţă” în cadrul Galei de închidere a Festivalului Comediei Româneşti festCO.

Citește și: