67 vizualizări 25 nov 2008

Personalităţile chestionate de Gândul s-au arătat surprinse faţă de detaliile intime de igienă corporală publicate de Liiceanu, respingând ideea grijii excesive a bărbaţilor faţă de propriul corp.

Adrian Cioroianu: ”Pe mine m-a surprins acel pasaj din cartea domnului Liiceanu. Parcă nu m-aşteptam la atâta realism în descriere. Putea vorbi despre curăţenia sufletească şi, mai ales, intelectuală, unde cremele şi săpunurile nu ajută. Eu nu caut în mod specific mărci de geluri de duş, dar poate domnia sa este un om foarte modern. Oricum, este excesivă o astfel de descriere a igienei personale, mult prea apropiată de mondenitate. În general, oamenii din showbiz sunt atât de grijulii. Ceea ce a spus Liiceanu nu este emblematic pentru intelectuali, nu toţi trebuie să se spele cu acelaşi săpun. Eu folosesc after shave, deodorant şi parfum, nu le am cu cremele. Poate dânsului i-au fost recomandate”.

Sergiu Nicolaescu: „Întreaga carte este un exerciţiu de mare sinceritate. Nu mi se pare şocant acel pasaj. Este un curaj că a dezvăluit un act de intimitate. Nu este normal, pentru că nimic în Liiceanu nu este normal. Am mai întâlnit bărbaţi care au grijă de corpul lor, poate nu atât de exagerat. În general, noi ne purtăm mai bărbăteşte. Când au o anumită vârstă, bărbaţii sunt mai pretenţioşi. Eu nu-mi dau cu creme, Doamne fereşte!, dar folosesc aceeaşi colonie de 40 de ani”.

Răzvan Theodorescu: „Gabriel Liiceanu este un autor pe care nu trebuie să te oboseşti să-l citeşti. Nu face parte de ani de zile din lecturile mele, iar personajul e neinteresant”.

Mircea Diaconu: „Eu n-aş face aşa ceva. Eu sunt pudic. Şi nu te poţi îngriji, ca bărbat, la fel ca o femeie”.

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

Crema de corp, ubersexualii şi intelectualii
 

Citește și: