2005 vizualizări 30 aug 2009

Este utilizatorul expresiei “La naiba”, care i s-a lipit de nume ca un brand. Totodată, este posesorul unuia dintre cei mai mondeni câini de pe la noi, Rich, un Yorkshire Terrier, pe care îl poartă după el la orice eveniment, într-o geantă multicoloră, semnată Kristina Dragomir. Cadou de ziua lui, geanta are brodată expresia „La naiba!“. Dincolo de ce se vede şi de etichete, Mircea Solcanu e un tip liber, ce crede încă în poveşti şi-n Peter Pan. E îndrăgostit de dans – “Felul în care Dumnezeu ne vorbeşte”, de radio – “E intim şi frumos, e ca dansul”, şi de oameni – “Nu cred că sunt buni sau răi. Oamenii sunt de fapt poveşti şi se ascund în spatele unor personaje”. Deşi pentru ceilalţi e un personaj histrionic, Solcanu se caracterizează simplu: “Timid. Extrem”.

Spune că nu suportă să se vadă la televizor într-o emisiune – “Prefer să schimb postul” – dar că-i place să se vadă parodiat. “Mândri sunt doar proştii şi păunii”, spune prezentatorul Poveştirilor. “E foarte important să nu uiţi de unde ai plecat”, crede Mircea. “Oamenii se îmbată cu lucruri ieftine, precum gloria şi celebritatea. Trei zile, atât ţin; după trei zile, publicul te-a uitat”. Aşa că-şi păstrează normalitatea, după cum şi-a păstrat şi prietenii, aceiaşi, de atâţia ani, şi pasiunile. ”Am fost matur de mic”, spune prezentatorul, care a crescut alături de mama şi de sora lui. “La 15 ani am mers prima dată la operă, la Constanţa. Nu m-a trimis nimeni. Am vrut să mă autoeduc”. Doar dansul l-a descoperit târziu, în Constanţa natală, când a ales – după 11 ani de radio – să fie purtătorul de cuvânt al Teatrului de Balet Clasic şi Contemporan Oleg Danovski. “Atunci m-am îndrăgostit de dans, limbajul prin care Dumnezeu le vorbeşte oamenilor. E minunat să spui poveşti dintr-o mişcare de picior”.

Odată cu închiderea teatrului, Mircea s-a reîntors în radio, la Infopro. Aici a învăţat ce înseamnă „frica de tăcere”, intervalul de trei secunde când îţi poţi pierde ascultătorul. Lecţia i-a folosit mai târziu în televiziune, odată cu transmiterea primului eveniment live. „Frica de linişte e un motor care scoate din tine lucruri pe care nu ţi le-ai imaginat”, afirmă Mircea. În urmă cu doi şi jumătate, a devenit coprezentatorul Poveştirilor de noapte. Alături de Cabral a format un cuplu de prezentatori inedit: „Am ajuns la nivelul la care ne cunoaştem, ne completăm, râdem, glumim”.

Despre homosexualitate

Despre relaţia dintre ei, Solcanu - gay, Cabral – mulatru, Mircea vorbeşte direct, fără tabuuri. „Dacă noi nu ne-am fi tolerat unul pe celălalt, cum crezi că ne-ar fi tolerat publicul? Asta pentru că toleranţa începe de la cel de lângă tine. Şi nu se învaţă la nicio şcoală, deşi, eu, dacă aş fi ministru al învăţământului, asta aş propune. E un domeniu atât de subtil… Cred că ţine mai mult de ezoterism decât de educaţie. Orice ar fi, oamenii nu pot fi toţi la fel”, conchide Solcanu. El spune că cei din jur nu ar face declaraţii referitor la statutul lor ori la orientarea sexuală „de teamă să nu rămână singuri”. Prezentatorul spune că s-a simţit „mândru” la concertul Madonnei de la Bucureşti, când artista a făcut comentariul referitor la acceptarea celor care sunt diferiţi de majoritate. „Lucrez la un post de televiziune din România care cu aceste lucruri se ocupă. Vezi «Inimă de ţigan» şi uită-te la mine”.

Cum s-a născut o expresie

Mircea povesteşte care e etimologia sintagmei atât de uzitate, care l-a consacrat în mentalul public. „Maică-mea nu ne dădea voie să spunem «dracul». La un moment dat, ne-a zis că putem spune «naiba». Odată, am întrebat-o pe Sanda Ladoşi dacă aşa e, dacă am un tic cu expresia asta. Şi m-a atenţionat că zic «La naiba» la fiecare trei secunde. Oricum, e mai bine «La naiba!» decât lamentarea «Asta e», din Mioriţa. Aş scoate-o cu totul din conştiinţa publicului. Parcă ai murit când zici «Asta e!». Aşa, cu «la naiba», ai măcar speranţa unui nou început.”

„Îmi place moda ca artă“ - de unde se îmbracă prezentatorul

STIL l Se îmbracă casual, nu cheltuie averi pe haine şi îşi ia căţeluşul peste tot, transportându-l într-o geantă cu două feţe, ce are brodată o expresie celebră

• Rich: Are 10 luni şi îşi însoţeşte stăpânul peste tot, chiar şi la filmări ori la evenimente mondene. „Când a împlinit şase luni, m-am dus cu el la un eveniment monden şi i-am dat să guste o picătură de Moet Chandon”. Rich este transportat într-o geantă mare, pe care Mircea a primit-o cadou de la prieteni, de ziua lui. Creată de Kristina Dragomir, geanta multicoloră are inscripţionat mesajul „La naiba”.

• Se îmbracă de la H&M: “De obicei, din străinătate. Mă îmbrac de la mass market, de unde se îmbracă toată populaţia de acolo. Nu mă îmbrac scump. O sesiune de shopping pe an, dar acum, cu criza, n-a mai fost niciuna. Tot ce port e de anul trecut. Merg la H&M, genul ăsta de magazine. Nu te gândi că mă duc la DG. Tricoul ăsta e Paul Shark şi l-am primit de la Romaniţa de ziua mea. Eu n-aş fi dat banii pe el, că este un tricou. Îmi place moda ca artă şi-mi place să-i văd pe alţii îmbrăcaţi”.

• Urăşte bărbieritul: „Când nu sunt în starea mea, nu mă bărbieresc. Cât poate dura asta? Până începe să mă mănânce faţa. Pentru mine, bărbieritul este corvoada vieţii mele. Am vrut la un moment dat să-mi scot părul de pe faţă, dar mi-au recomandat nişte dermatologi să stau în banca mea şi să dau cu lama în continuare”.

Citește și: