Laura Cojocaru
5484 vizualizări 22 aug 2019

În nordul Indiei, la o altitudine de 5.029 de metri, se află lacul Roopkund, care adăposteşte sute de schelete umane. Un studiu recent demonstrează faptul că rămăşiţele aparţin unor oameni care au ajuns acolo în perioade diferite de timp, la distanţă chiar şi de 1000 de ani. De asmenea, prin prevalarea probelor ADN, cercetătorii au constat că cei care au decedat acolo sunt de origini indiană şi germană, potrivit The New York Times

Lacul Roopkund, numit şi „Lacul cu schelete”, este ţina arheologilor de ani de zile. Ipoteza care s-a emis în urmă cu ceva timp s-a legat de faptul că oamenii ale căror rămăşiţe se află în lacului din inima munţilor Himalaya au murit în acelaşi timp în urma unui singur eveniment. Cercetătorii indieni, germani şi americani au realizat un studiu care dă peste cap această teorie.

Cercetătorii au analizat 38 de schelete găsite în lac şi au concluzionat că „persoanele au ajuns acolo în mai multe momente diferite, la diferenţă chiar şi de 1.000 de ani”. De asemena, testele ADN au arătat că 23 din cele 38 de schelete analizate sunt rămăşiţele unor bărbaţi şi femei care proveneau din subcontinentul indian. Celelalte 14 schelete analizate au un profil genetic care se apropie de cel al grecilor.

Rezultatele analizelor sugerează că este vorba despre un grup de indivizi fără legătură de rudenie, care s-au născut în estul Mediteranei în perioada în care regiunea era sub dominaţie otomană (între mijlocul secolului al XV-lea şi până la independenţa Greciei, în 1832).

Rămâne totuşi un mister împrejurarea în care grupul provenit de pe terioriul Greciei a parcurs 6.000 de kilometri până în munţii Himalaya,  cu atât mai mult cu cât nicio rută comercială nu trece prin apropierea lacului Roopkund. De asemnea, nici cauza decesolor nu este încă stabilită. Trei dintre scheletele analizate au suferit fracturi, aşa că cercetătorii presupun că au murit în urma unei furtuni violente cu grindină, fenomen meteorologic frecvent în zona lacului Roopkund.

Deşi misterele parcă se adâncesc, cercetătorii vor continua să analizeze scheletele din lacul Roopkund. Cum unele oseminte sunt mai degrabă de dată „recentă”, mai ales ale acelor persoane presupuse originare din Grecia, se va merge cel mai probabil la arhive. Cercetătorii vor căuta informaţii cu privire la un grup consistent de călători străini care, în ultimele secole, au decedat în regiunea indiană.

Foto facebook HuM HiMacHali HaI YaaR

 

Citește și: