Silviu Bănilă
178 vizualizări 29 oct 2014

Mitul a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când ministrul Apărării a răspândit zvonul potrivit căruia consumul morcovilor îi va ajuta pe piloţii avioanelor de vânătoare să identifice rapid bombardierele naziste, care atacau pe timpul nopţii. Adevărul era însă altul: succesul Royal Air Force (forţele aeriene ale Regatului Unit) se datora sistemului revoluţionar AIR (Airborne Interception Radar). Cu ajutorul acestuia, piloţii britanici au reuşit să doboare câteva avioane naziste, înainte ca acestea să ajungă în perimetrul Canalului Mânecii.

Serviciile secrete britanice nu doreau ca germanii să afle detalii despre tehnologia sa militară şi a apelat la un mit nevinovat, cel al morcovilor care îmbunătăţesc acuitatea vizuală. Presa a contribuit la proliferarea mitului şi a prezentat povestea pilotului RAF John Cunningham, supranumit „Cats Eyes”, datorită capacităţii sale excepţionale, care îi permiteau să vadă avioanele germanilor pe timp de noapte. Calităţile de super-om ale lui Cunningham au fost puse pe seama consumul de morcovi.

Informaţia a fost atât de persuasivă, încât oamenii au început să mănânce morcovi pentru a „vedea” în întuneric. Betacarotenul din morcovi poate reduce riscul apariţiei cataractei. Pe de altă parte, excesul de Vitamina A poate fi toxic, scrie snopes.com.

Citește și: