408 vizualizări 15 iul 2009

„Legumele şi fructele crude sunt cele mai indicate pentru o alimentaţie sănătoasă şi pentru siluetă. Cu cât sunt mai colorate, cu atât e mai bine”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dintre fructe, un loc de seamă îl ocupă grapefruitul, despre care specialiştii spun că un fruct pe zi ajută la menţinerea greutăţii ideale. Un grapefruit are aproximativ 100 de calorii şi este foarte bogat în vitamina C, care contribuie la scăderea nivelului colesterolului. În plus, aciditatea acestuia  încetineşte digestia, ceea ce înseamnă că asigură o senzaţie de saţietate mai îndelungată. Un alt fruct-minune este avocado. El conţine grăsimi „bune”, care scad nivelul colesterolului şi, în plus, ajută la pierderea în greutate. Medicii spun că ideale sunt în acest sezon şi fructele de pădure. „De asemenea, carnea de pui, curcan sau struţ, fără pieliţă, preparată fiartă sau la grătar, ajută la menţinerea greutăţii. La fel şi vânatul bine preparat. În aceeaşi categorie se mai înscriu carnea de peşte gras oceanic (macrou, cod, somon) şi fructele de mare (creveţi, caracatiţe, calamari) - dar nu prăjite”, adaugă prof. Mencinicopschi.

Lichidele sunt o altă componentă esenţială a unei alimentaţii sănătoase. Apa plată, ceaiul verde, iaurtul sau kefirul sunt ideale pentru orice dietă. Ceaiul verde creşte rata metabolismului, datorită catechinelor - nişte antioxidanţi puternici care se află în ceai, reuşind astfel să micşoreze talia, susţin cercetătorii japonezi.

O cană de kefir „cântăreşte” numai circa 170 de calorii şi, în afară de senzaţia de saţietate, proteinele probiotice care se află în compoziţia lui accelerează pierderea în greutate.

Ce alimente trebuie să eviţi

„Persoanele care doresc să aibă un abdomen plat trebuie să ştie că este indicat să evite băuturile acidulate, alimentele care fermentează şi cele care conţin zahăr, cartofii, produsele din mălai şi, de asemenea, să combine corect alimentele. Oricine trebuie să ştie că asocierea dintre proteine (carne, peşte, ouă, brânză) şi carbohidraţi (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri) poate duce la balonare”, precizează Livia Nena, biolog nutriţionist.

Aşadar, scoate din alimentaţie chipsurile, sticksurile, popcorn, hrana tip fast-food şi cartofii. Fireşte, lichidele care conţin zahăr şi băuturile carbogazoase sunt uitate, dacă-ţi doreşti un abdomen plat.

Dacă alimentaţia este ţinută sub control, oricine poate ajunge să aibă trupul visat dacă practică mişcarea corect şi regulat. Atenţie însă, exerciţiile fizice modelează musculatura, dar nu reduc ţesutul adipos.

Antrenorul de fitness Şerban Damian spune că exerciţiile fizice pentru abdomen nu te scapă de stratul adipos. „Este un mit. O mie de abdomene nu te scapă de burtă. Exerciţiile fizice tonifică doar musculatura, în nici un caz nu diminuează şi stratul adipos. După dietă, abdomenele au scopul de a defini", explică Şerban Damian.

Gheorghe Mencinicopschi, Profesor universitar doctor - „Legumele şi fructele crude sunt cele mai indicate pentru siluetă. Cu cât sunt mai colorate, cu atât e mai bine”

Citește și: