4545 vizualizări 22 ian 2008

În bucătărie găseşti, de regulă, două tipuri de aparate: cele care produc căldură (aragazul, cuptorul cu microunde, prăjitorul, sandwichmaker-ul) şi cele care produc frig (frigiderul, combina frigorifică). Este recomandat ca cele două categorii de obiecte să se afle la o oarecare distanţă unele de celelalte. În acest fel nu doar economiseşti energie, dar vei beneficia şi de funcţionarea lor optimă. Este suficientă poziţionarea obiectelor în formă de U. Pe un perete poţi aşeza mobila, unde vor sta cuptorul cu microunde, prăjitorul şi sandwichmakerul, iar alături aragazul. Pe peretele opus, având grijă să nu fie în apropiere nici o sursă de căldură, amplasezi frigiderul şi/sau combina frigorifică.

Chiar dacă încăperea nu este prea mare, nu trebuie să renunţi la lucrurile care îţi sunt cu adevărat necesare în bucătărie. În acest caz, orientează-te spre corpuri de mobilier mai mult înalte decât late, pentru a câştiga spaţiu. Nu uita că principala ta treabă într-o bucătărie este să găteşti. Deci, nu te apuca să înghesui în bucătărie obiecte care nu-ţi trebuie neapărat, precum o canapea, un televizor sau vreun dulap cu cărţi.

Indiferent de dimensiunea încăperii, ai două fronturi de lucru: primul - masa şi chiuveta - îţi serveşte la pregătirea alimentelor. Ar trebui să ocupe o suprafaţă mai mare, să ai loc să te desfăşori. Chiuveta din inox a devenit deja o marcă a bucătăriei moderne. Este practică şi elegantă şi este încastrată în mobilier (ştim că urăşti petele de calcar, foarte vizibile pe acest tip de material, dar nu se vor mai vedea dacă foloseşti soluţia potrivită). Amplasează chiuveta în apropierea ferestrei, fiindcă este indicat ca treburile gospodăreşti să se desfăşoare direct în bătaia luminii naturale.

Renunţă la gresie şi faianţă

Cât despre cel de-al doilea spaţiu dintr-o bucătărie, acesta este dedicat gătirii propriu-zise şi este, desigur, zona aragazului. În general, acum există tendinţa ca doar peretele pe care se află frontul de lucru să fie placat cu faianţă. Aceasta se asortează cu pardoseala (care nu mai este gresie), dar şi cu celelalte obiecte din încăpere. De regulă, sub faianţă, dacă nu vă puteţi lipsi de ea măcar pe un perete, aplicaţi o bază cu proprietăţi hidrofuge, astfel încât să evitaţi infiltrarea apei. Este uşor de întreţinut, singurul dezavantaj fiind acela că, în timp, rosturile se înnegresc. Dar poate renunţaţi de tot la faianţă. Nu se mai poartă, mai ales cea până în tavan, ca la abator.

Info plus:

Cât costă mobilierul

mobilier din lemn masiv, frasin sau salcâm – 4.500 lei;

mobilier din pal melaminat – 2.300 lei;

combinaţii de materiale - fronturi din MDF, structură din lemn, blat cu faianţă – 3.600 lei;

fronturi din MDF cu acoperire polimerică, structură din lemn, blat melaminat termorezistent – 4.300 lei;

fronturi din pal melaminat, structură din lemn, blat melaminat termorezistent – 3.100 lei;

masă extensibilă, structură metalică, blat din pal melaminat, finisaje stejar – 1.400 lei;

masă fixă, structură metalică cromată, blat din pal melaminat, finisaje cireş – 550 lei;

scaun structură metalică cromată, şezut şi spătar din lemn, finisaje cireş – 280 lei sau şezut tapiţat cu piele ecologică, spătar din lemn de fag – 430 lei (O.A.)


Citește și: