47 vizualizări 1 apr 2009

Persoanele care practică aerobic, dans sau fitness consumă multă energie şi implicit ard multe calorii. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că mersul la sală nu este cea mai bună soluţie pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără o dietă adecvată. „După ce faci efort, există tendinţa de a mânca ceva extrem de bogat în calorii. Majoritatea mâncărurilor preferate după o oră de sală sunt cele de tip fast-food“, explică prof. Paul Stewart, de la Universitatea Birmingham. Înainte de a începe exerciţiile fizice este indicat să consumi ceva dulce, deoarece pe timpul efortului scade nivelul glicemiei.

Specialistul susţine că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă faptul că adesea, cei care vor să slăbească prin mişcare nu înţeleg diferenţele dintre calorii, proteine, glucide, lipide şi vitamine. „Un sandvici poate conţine salată verde, cartofi prăjiţi şi o bugată de piept de pui. Atenţie însă de unde alegeţi sandviciul. Cumpărat dintr-un fast-food,  acolo unde carnea şi cartofii sunt prăjiţi în grăsimi animale, acest preparat devine o bombă calorică şi creşte colesterolul”, adaugă prof. Stewart.

Specialistul atenţionează că efortul fizic trebuie susţinut de o alimentaţie sănătoasă. „Cele trei mese pe zi sunt obligatorii pentru o persoană care alege să facă fitness”, spune prof Stewart.  Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Mihai Dragomir, antrenor specialist fitness. El susţine că în alimentaţie trebuie evitate grăsimile, prăjelile, mâncărurile gătite care conţin foarte mult colesterol şi dulciurile în exces. „O dietă specială se foloseşte numai în cazuri speciale, vezi cazul persoanelor care suferă de diabet, hipercolesterolemie, boli cardiovasculare şi dereglări hormonale”, explică antrenorul Dragomir.

Rezultatele mersului la sală se văd după 3 luni

El atenţionează că beneficiile mersului la sală se observă în scurt timp. Minimum două ore de curs pe săptămână timp de 3 luni de zile vor putea evidenţia foarte bine rezultate majore din punct de vedere fiziologic, ca stare de bine, arderea stratului adipos, tonus muscular şi o uşoară transformare corporală. „Intervalul dintre şedintele de antrenament să nu fie mai mare de 48 de ore, deoarece organismul intră în repaus total şi se pierde ce s-a acumulat”, le recomandă Mihai Dragomir celor care îi sunt elevi la sala de sport sau în privat. El este unul dintre antrenorii personali nu doar pentru vedete, ci pentru orice persoană care îşi doreşte să aibă un trup armonios şi o dietă adecvată stilului şi obiceiurilor sale de viaţă. 

Antrenorul personal nu este o fiţă

Potrivit lui Dragomir, un antrenor personal concepe şi adaptează un program de antrenament specific obiectivelor şi dorinţelor persoanei care apelează la serviciile sale, în aşa fel încât rezultatele să fie cuantificabile şi măsurabile. Mai mult, susţine Mihai Dragomir, antrenorul personal trebuie să se adapteze preferinţelor fiecărei persoane care apelează la el, să-i explice ce i se potriveşte, ce îi este indicat şi ce nu. Mai mult, antrenorul personal are grijă şi de dietă, conchide Mihai Dragomir. 

Antrenorul personal poate să vină şi acasă la persoana interesată sau se poate ocupa la fel de bine şi într-o sala specială, unde sunt mai multe persoane, la fel ca şi în cazul specialiştilor de la o sală de fitness. Mihai Dragomir spune că un antrenor personal concepe fiecărei persoane o fişă individuală, în care se menţionează atât starea de sănătate a fiecărui cursant în parte, analizele medicale – când este cazul, cât şi tipul de exerciţii indicate, dar şi fotografii atât înainte de intrarea în program, cât şi în timpul cursului - pentru a se putea observa schimbările.

Nu oricine însă îşi poate permite un antrenor personal. Dacă un abonament lunar la o sală de sport costă între 125 şi 1.000 de lei în funcţie de serviciile incluse, un abonament la o sală unde beneficiezi de antrenor personal costă între 500 şi 1.500 de euro. „Preţul diferă în funcţie de locaţia pe care şi-o alege clientul – acasă sau la sală, de timpul alocat fiecărei şedinţe, care variază între 50 de minute şi 75 de minute, de numărul de şedinţe şi de durata abonamentului – o lună, 3 sau 6 luni”, conchide Mihai Dragomir.

Citește și: