Silviu Bănilă
1961 vizualizări 9 nov 2018

Oskar Schindler a devenit un personaj arhicunoscut după filmul de succes din 1993, regizat de Steven Spielberg, despre modul în care antreprenorul a salvat peste 1.000 de evrei, pe care i-a angajat în uzinele sale, în Polonia ocupată de nazişti.

Potrivit lui Veronica Ormachea, o jurnalistă din Bolivia, un alt afacerist, Moritz Hochschild a salvat 10.000 de EVREI, care ar fi ajuns altfel în camerele de gazare ale lui Adolf Hitler, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„A fost un eveniment fără precedent în istoria evreilor din Bolivia şi din întreaga lume”, a declarat Ormachea pentru AFP, citată de thelocal.de. „Este consemnat istoric, Hochschild a salvat 10.000 de evrei, dar nu şi pe sora lui, care a fost ucisă la Auschwitz”.

Născut în Germania, în 1881, Hochschild a devenit unul dintre cei trei „baroni” ai mineritului la începutul secolului al XX-lea, alături de Simon Patino şi Carlos Aramayo, care au influenţat mersul lucrurilor în ţara sud-americană, până în anul 1952, când mineritul a fost naţionalizat.

În romanul istoric „Los Infames” (Răufăcătorii), Ormachea povesteşte cum mii de evrei europeni au venit în America de Sud, pentru a se adăposti de teroarea nazistă.

Folosind personajul fictiv Boris Kominsky, romanul descrie cum magnatul mineritului a salvat mii de evrei de la moarte.

Cartea debutează cu tânărul Kominsky, care în 1939 încearcă să-l convingă pe tatăl lui să fugă din Polonia în America de Sud, auzind că Hochschild îi ajută pe evreii refugiaţi.Scrisoarea de la New York

Chiar dacă personajul-cheie este fictiv, Ormachea insistă că poveştile sunt reale. Aceasta a adunat mai multe documente şi interviuri realizate cu rudele imigranţilor.

„Au folosit porturile din Italia şi Lisabona pentru a fugi din Europa. Au ajuns în portul Arica (din nordul Chile-ului), înainte de a călători cu trenul spre Bolivia”, a spus autoarea.

Ormachea vorbeşte despre o scrisoare din 1940, trimisă de Hochschild lui James Rosenberg, un evreu din New York, căruia îi cere ajutor financiar.

În scrisoare, Hochschild spune că a reuşit să aducă în Bolivia „între 9.000 şi 10.000” de evrei şi planul lui, care era susţinut de liderul armatei boliviene de la acea vreme, German Busch, era să aducă 30.000 de evrei în ţară.

Cu ajutorul a două companii ale lui Hochschild, evreii care ajungeau în Bolivia erau angajaţi în agricultură, în regiunea Yungas, situată la est de La Paz, unde se cultiva coca.

Aceştia primeau împrumuturi pentru a se descurca şi un recensământ bolivian din 1940 arată că în această ţară locuiau 12.300 evrei.„Fără precedent în istorie”

Ormachea a spus că Hochschild şi-a folosit banii pentru a-i ajuta pe evrei să obţină paşapoarte, transport, mâncare şi o nouă viaţă în Bolivia.

„Implicarea lui istorică, filantropică şi umanitară a fost fără precedent”, a declarat Ormachea.

„Schindler a salvat 1.200 de evrei şi era membru al Partidului Nazist. Hochschild a salvat circa 10.000 de evrei din banii lui”.

Ormachea a explicat că Hochschild l-a convins pe amicul său Busch, provenit dintr-o familie de imigranţi germani, că aducerea evreilor reprezintă un avantaj. Bolivia a fost una din puţinele ţări care a contribuit la salvarea evreilor, în timpul Holocaustului.

Hochschild nu a rămas însă un bun samaritean în cărţile de istorie ale Boliviei. El este definit drept un străin care a exploatat resursele naturale ale ţării sărace, care avea la degetul mic numeroşi conducători corupţi şi incompetenţi.

O parte din povestea acestui Schindler de Bolivia au fost descoperite în arhivele companiei miniere de stat Comibol, formată în 1952 din companii naţionalizate. Arhivele uitate, redescoperite în ultimii zece ani, au fost incluse de UNESCO în registrul Memoria Colectivă a Lumii, în anul 2016.

Citește și: