30948 vizualizări 20 dec 2013

O echipă de arheologi, coordonaţi de Florin Draşovean, au descoperit în centrul Timişoarei peste 30 de morminte musulmane din apropierea moscheei.

„S-a descoperit o sobă cu cahle, aşa de bine conservată cum nu credeam că se poate păstra în condiţiile date”, a explicat arheologul. Descoperirile au fost făcute după ce în zonă au fost demarate o serie de lucrări de reabilitare, notează Timiş Online.

Arheologii au scos la iveală vestigii istorice vechi de sute de ani. Săpăturile vor continua şi în perioada următoare. Potrivit sursei citate, zilele următoare echipa de la Muzeul Banatului va coboră săpăturile la peste 2 metri sub nivelul carosabilului.

Structura minaretului din care preotul musulman cânta chemarea la rugăciune a supuşilor lui Allah era clar delimitată. Arheologii estimează că această construcţie avea o înălţime între 5 şi 15 metri.

Timişoara a fost anexată de trupele lui Suleyman I în 1552, în plină epocă de cuceriri şi extindere a Imperiului Otoman, datorită cărora sultanul a şi primit apelativul ”Magnificul”. Până la moartea sa (1566), urmaşul lui Selim I, care deja învinsese Persia Safavidă şi-a pus bazele unei flote a Mărui Roşii, Suleyman avea să ducă puterea şi întinderea imperiului mai departe. După ce a cucerit Belgradul, a dat o lovitură mortală Ungariei şi a vrut să cucerească Austria, dar a trebuit să se recunoască învins, transfromând Transilvania, Valahia şi Moldova în principate tributare.

Citește și: