Sorin Bogdan
198 vizualizări 3 iun 2018

Filmul Moştenitoarele (Paraguay, 2018) a câştigat trofeul TIFF, în valoare de 15.000 de euro, în competiţie cu alte 12 pelicule. 

„Vreau să împart premiul cu toată echipa şi producătorii, pentru că, uneori, noi regizorii, stăm pe platouri şapte săptămâni şi nu ştim ce să facem. Echipa e acolo să te susţină, să te ajute, să mergi pe drumul pe care le-ai spus că vei merge”, a mărturisit regizorul din Paraguay.

Pelicula tratează povestea moştenitoarelor a două familii înstărite din Asuncion, Paraguay, care trăiesc împreună de trei decenii, dar starea lor financiară devine precară şi trebuie să vândă din lucruri.

 

În cadrul galei finale a festivalului, actriţa franceză Fanny Ardant a primit Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. Ea a declarat că un premiu este o recompensă ca îngheţata oferită unui copil.

„Pentru clipa aceea, este o plăcere mare, dar după, oare chiar mai înseamnă ceva? Cu toate acestea, eu sunt o actriţă. Când eram tânără, credeam că a fi actriţă este doar plăcerea de a fi pe scenă, apoi am înţeles că viaţa de actriţă înseamnă trecerea de la întuneric la lumină, de la frig la căldură, de la spatele întors la mâinile întinse. În acceastă seară, vă mulţumesc că, dându-mi acest premiu, mi-aţi dat lumină şi căldură şi mi-aţi întins mâinile”, a spus Ardant.

Şi actriţa Anna Szeles a primit premiul pentru întreaga carieră, iar actorul şi producătorul Dan Nuţu - premiul de excelenţă. Premiul Annei Szeles i-a fost înmânat chiar de către fostul său soţ, Florin Piersic.

Printre alte premii decernate s-au numărat premiul juriului tinerilor francofoni - filmul „La Priere” („Rugăciunea”), premiul Centrului Naţional al Cinematografii - filmul „Santa Barbara”, premiul FIPRESCI – „Ghid de Viaţă”, premiul pentru cel mai bun scurt-metraj secţiunea Umbre – „În întuneric”, premiul publicului – „The Guilty” („Vinovatul”), premiul cel mai popular film în secţiunea Zilele Filmului Românesc – „Un pas în urma serafimilor”, premiul Zilele Filmului Românesc pentru scurt metraj – „Cadoul de Crăciun”, premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut – „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, premiul Zilele Filmului Românesc pentru lungmetraj – „Pororoca”, premiul pentru cea mai bună interpretare – trei actori ai filmului „Ancora şi speranţa”, premiul special al juriului – „The Home” („Casa”) şi „Scythe Hitting Stone” („Izbiţi de soartă”), premiul pentru cea mai bună regie – danezul Hlynur Palmason.

Aleksei Medvedev, mesaj la TIFF, pentru susţinerea lui Oleg Senţov

În cadrul ceremoniei, cineastul rus Aleksei Medvedev a urcat pe scenă având o pancartă de susţinere a lui Oleg Senţov, un regizor şi scenarist ucrainian, aflat în greva foamei într-o închisoare din Rusia, după ce a fost arestat în Crimeea şi condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism. Acesta a criticat Rusia pentru condamnarea lui Senţov şi a făcut apel la cineaştii prezenţi să întreprindă demersuri pentru eliberarea acestuia.

TIFF s-a desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 25 mai – 3 iunie.

Citește și: