Ana Obretin
404 vizualizări 4 oct 2018

Charles Aznavour a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii, iar cea mai mare temere a sa era, potrivit propriilor declaraţii făcute pe 16 septembrie, în emisiunea TV "Sept à Huit" de pe postul TF1, ca urmaşii lui să se certe pe avere, dând ca exemplu disputele în care sunt angrenaţi moştenitorii unui alt mare artist francez, Johnny Hallyday, informează Le Figaro.

"Nu vreau să se bată pe o lingură sau o furculiţă, este ridicol şi asta se întâmplă frecvent", a spus Aznavour.

Charles Aznavour va fi omagiat la nivel naţional în Franţa, un eveniment fiind programat vineri, de la ora 10.00, la Domul Invalizilor din Paris, a anunţat, marţi seară, palatul Élysée, reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, care va susţine şi un discurs.

Apropiaţii artistului au declarat pentru RTL că nu doresc o astfel de ceremonie, însă nu au avut câştig de cauză.

Zilele trecute, oficialităţile din Paris au montat un panou lângă Turnul Eiffel pe care au rulat imagini cu artistul şi s-au auzit melodiile ce l-au consacrat. 

Detalii despre funeraliile lui Charles Aznavour nu sunt deocamdată cunoscute.

Charles Aznavour, una dintre celebrele voci ale muzicii franceze, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 94 de ani, în locuinţa sa din Alpilles, sudul Franţei. Cauzele morţii lui Charles Aznavour au fost "naturale", în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, potrivit rezultatelor autopsiei efectuate pentru a cunoaşte circumstanţele decesului, artistul fiind descoperit în cada de baie.

Săptămâna trecută, Charles Aznavour a fost invitat în emisiunea "C à Vous" a postului TV France 5. "Am acasă tot ce am nevoie pentru a mă îngriji (...) Sunt multe lucruri pe care nu le făceam înainte, dar care sunt necesare acum. Nu mă voi prezenta în faţa publicului ca un nefericit", a declarat Aznavour în timpul emisiunii. Tot atunci a vorbit despre pragul de 100 de ani pe care vrea să îl depăşească: "Am decis, eu şi cu sora mea, că trebuie să depăşim 100 de ani. Nu are dreptul să abandoneze, nici eu nu am dreptul", a mai spus acesta.

Cântăreţul încheiase recent o serie de concerte programate în Japonia, după ce, în vara acestui an, a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole pentru că şi-a fracturat un braţ.

Artişti din lumea muzicii şi a cinematografiei au reacţionat cu tristeţe la anunţul veştii despre moartea lui Aznavour, printre aceştia numărându-se Line Renaud, Alain Delon, Patrick Bruel, Céline Dion, Mireille Mathieu, Enrico Macias, MC Solaar, Carla Bruni, Nathalie Baye, Liza Minnelli, Sting, Nana Mouskouri, Brigitte Bardot.

Actorul francez Alain Delon s-a declarat distrus de moartea lui Charles Aznavour. „Sunt distrus. Sunt complet bulversat. Moartea lui mă loveşte din plin. Îl iubesc pe acest om. Îl cunoşteam de la începuturile mele. Am debutat practic împreună”.

„Astăzi îi spunem rămas bun domnului Charles Aznavour, un copil al Armeniei, care a devenit cel mai cunoscut ambasador al cântecelor de dragoste franceze. Ca artist, scena a fost casa lui până de curând. Baladele sale romantice au fost parte din multe generaţii din întreaga lume care acum sunt în doliu. Domnule Charles, vei rămâne mereu « Pentru mine Formidabil». Iubire şi condoleanţe pentru familie”, a spus cântăreaţa Céline Dion, pe Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monsieur Charles, « Hier encore » , les scènes du monde entier étaient pour vous «  la bohème » que vous avez tant aimée. Vous, fils d’Arménie devenu Ambassadeur des « plaisirs démodés » , vos chansons d’Or ont fait rêver des générations de romantiques. « Et pourtant » … « Comme ils disent »… « Il faut savoir » quitter la table, mais l’amour qu’on vous porte ne sera jamais desservi. Vous resterez toujours « For me Formidable. » Respect et condoléances à votre famille. - Céline xx… . Today we say good-bye to Mr. Charles Aznavour, a child of Armenia, who became the most famous Ambassador of love songs à la Française. As an Artist, the stage was his home until very recently. His romantic ballads were part of so many generations that the entire world is now mourning him. Monsieur Charles, you will always remain « For me Formidable. » Love and condolences to the family. - Céline xx… . . . . 📸: Gérard Schachmes

A post shared by Céline Dion (@celinedion) on

Oct 1, 2018 at 11:33am PDT

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter, vorbind despre "capodoperele sale, timbrul vocii şi strălucirea sa unică".

Şi predecesorii lui Macron, François Hollande şi Nicolas Sarkozy i-au adus omagii, vorbind despre faptul că acesta a "cântat pentru iubire şi libertate", respectiv că părea "mereu în vervă şi nemuritor".

Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, pe numele real Shahnour Vaghinag Aznavourian, s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris. Supranumit "Sinatra francez", Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a deveni celebru, începând cu jumătatea anilor '50.

Era unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.

Charles Aznavour şi-a început călătoria artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. Abia în adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar, în 1946, a fost descoperit de Édith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite ale Americii.

În 1974, Aznavour s-a bucurat de succes în Marea Britanie, unde celebra piesă "She" a ajuns pe prima poziţie a clasamentelor de trei ori mai repede decât orice alt cântec de până atunci.

De-a lungul timpului a colaborat cu Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra (Aznavour a fost unul dintre puţinii cântăreţi europeni invitaţi să cânte cu el), Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri şi Julio Iglesias. În 1974, Jack Jones a înregistrat un întreg album de compoziţii marca Aznavour, denumit "Write me a love song, Charlie", care a fost relansat şi pe CD, în 2006.

Anul trecut, Charles Aznavour, care a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood.

Foto: Hepta

Citește și: