Gandul.info
Silviu Bănilă
362 vizualizări 5 mar 2018

Kristin Rose-Mohring, comisarul pentru egalitate în cadrul Ministerului Federal al Familiei, consideră că a venit vremea ca Germania să schimbe imnul naţional, astfel încât să fie mai corect, din punct de vedere al egalităţii sexelor, scrie thelocal.de, citând Bild am Sonntag.

Cuvântul „Vaterland” (Fatherland/Patrie) ar trebui înlocuit cu Heimatland (ţara natală), a sugerat Rose-Mohring.

„De ce nu am asigura o egalitate între sexe şi în cazul imnului Deutschlandlied?”, a întrebat oficialul german. „Nu ar strica nimănui şi ar avea de câştigat şi ministerul pentru construcţie şi ţara natală”.

Dacă Germania şi-ar modifica imnul naţional, nu ar fi primul caz. Vecinii din Austria au schimbat deja cuvintele „ţara marilor fii” cu „ţara marilor fii şi fiice”, în imnul naţional. Şi Canada a modificat imnul, pentru a fi mai echitabil din punct de vedere al egalităţii sexelor.

Textul imnului naţional german este inspirat de o poezie scrisă în 1841 de August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, iar melodia a fost compusă de Joseph Haydn, la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Reacţiile la propunerea lui Rose-Mohring au fost împărţite. Unul dintre utilizatorii de Twitter au scris că „imnul naţional se feminizează... sper şi eu... mi-aţi făcut ziua mai bună”.

Pe de altă parte, jurnalistul Henryk Broder de la Die Welt a comentat sugestia, spunând că „dacă Germania are într-adevăr o asemenea problemă, ar trebui să fim fericiţi”.

Citește și: