Marian Floranescu
3894 vizualizări 6 apr 2012

Un studiu realizat de climatologul Rob deConto de la Universitatea Amherst din Massachusetts, SUA, a relevat că anumite schimbări în orbita Pământului au declanşat în urmă cu 55 de milioane ani o încălzire cu 5 grade Celsius, scrie Daily Mail.

Studiul, realizat în colaborare cu câţiva cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, stabileşte că încălzirea s-a datorat eliberării unei cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă, dioxidul de carbon fiind degajat în urma topirii permafrostului, un sol îngheţat de la poli. Carbonul degajat în atmosferă a absorbit căldura şi a împiedicat eliberarea ei în spaţiu, ceea ce a dus la producerea efectului de seră.

Înainte se credea că oceanele erau sursa carbonului din atmosferă. ’’Ipoteza standard era aceea că sursa carbonului se află în ocean, sub forma gazului metan îngheţat din sedimentele de pe fundul oceanului’’, spune deConto. ’’De fapt, sursa carbonului se găseşte pe continent, la cei doi poli, unde permafrostul poate înmagazina cantităţi uriaşe de carbon, care poate fi eliberat sub forma dioxidului de carbon, când permafrostul se topeşte’’, adaugă omul de ştiinţă.

După ce au examinat câteva roci din apropierea localităţii Gubbio, situată în centrul Italiei, cercetătorii au ajuns la concluzia că ciclurile de încălzire a suprafeţei pământului, numite şi hipertermale, au apărut în perioadele în care înclinarea axei Pământului era cea mai mare şi când orbita planetei era cel mai puţin circulară.

Această combinaţie a afectat latitudinile cele mai înalte ale planetei, situate lângă cei doi poli, iar zonele respective au avut parte de veri mai lungi şi mai călduroase, ceea ce a dus la topirea permafrostului şi la eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă.

Încălzirea s-a încheiat în urma unor procese naturale, care au răcorit planeta.
 

Citește și: