32 vizualizări 26 aug 2007

Abolirea avortului, dreptul de a deţine arme şi cel de a fi homosexual – acestea sunt cele mai cunoscute teme ale grupurilor de presiune din Statele Unite. Devine însă tot mai notorie o altă campanie – „lupta pentru dreptul fiecărui american de a avea mustaţă”.

Institutul american pentru Mustaţă (AMI) a demarat o campanie extinsă împotriva a ceea ce ei numesc discriminare extinsă şi inacceptabilă a purtătorilor de mustaţă. Scopul final – redobândirea statutului nobil de care se bucura această podoabă facială în anii ’70.

Toţi mustăcioşii trebuie nu numai înţeleşi de societate, dar şi apreciaţi pentru strădania lor. Un ţel destul de dificil, dacă ar fi să dăm crezare sondajelor ce arată că trei sferturi dintre femeile Americii ar refuza să sărute un mustăcios.

Alţii spun că nu pot suferi mustaţa pentru că le aduce aminte de grupul Village People, de starurile porno din anii ’70 şi de „ţărănoii” din Vestul sălbatic. Lucrurile s-au înrăutăţit considerabil anul trecut, când Curtea Supremă a decis că unui avocat îi este permisă eliminarea dintre juraţi a unei persoane care poartă mustaţă.

Sfârşitul, spun mustăcioşii, a început odată cu plecarea în 1984 a vedetei TV Walter Cronkite, „deţinătorul celei mai de încredere mustăţi”. Pentru a face înţeles pe deplin adevăratele dimensiuni ale tragediei, AMI aminteşte că Statele Unite nu au mai avut un preşedinte mustăcios de la Roosevelt încoace.... (E.F.)

Citește și: