133 vizualizări 24 sep 2007

Profilul muzeului deschis la Jimbolia nu este unic în Europa. O instituţie similară există doar în Germania, la Aachen, şi, după ştiinţa poetului, în Portugalia.

Ziare, almanahuri, calendare, manifeste de pe actualul teritoriu al României, indiferent de limba în care au fost tipărite, colecţii rare din secolul al XVIII-lea, titluri celebre, precum şi presa diasporei pot fi studiate în Jimbolia, pe strada Lorena, unde distinsul poet a fost ajutat de primarul Kaba Gabor să amenajeze instituţia pe calapod occidental.

Muzeul poartă numele lui Sever Bocu, pentru că – explică Petre Stoica – „fruntaşul bănăţean a sintetizat la modul superlativ calităţile gazetarului („Tribuna” - Arad, „România Mare” - Kiev, „Vestul” şi „Voinţa Banatului” - Timişoara), ale întregitorului de ţară, ale militantului politic”.

De la gând la fapt, muzeul şi-a amânat inaugurarea din lipsa spaţiului. „Iniţial, am avut în vedere biblioteca pentru copii a oraşului, dar mi-am dat seama că este un loc mic şi neadecvat. Eram aproape descumpănit, când primarul şi-a amintit, brusc, de existenţa unui fost liceu industrial, construit pe temelii serioase, de multă vreme părăsit.

Acolo, am avut şansa să o avem ca oaspete pe plasticiana şi arhitecta Mihaela Şchiopu, care a făcut schiţele ulteriorului muzeu. În momentul în care am demarat, eu şi primarul am fost nebuni: am pornit fără bani; totuşi, domnul Kaba a reuşit să strângă o sumă foarte mare, ba mai mult, să aducă o tiparniţă – desigur, pe componente – din 1904”, îşi aminteşte Petre Stoica. Conform estimărilor sale, până în prezent, în muzeu „au intrat” aproape cinci miliarde şi jumătate de lei vechi.


Oraşul cu cinci muzee are în perspectivă un al şaselea

Inventarul Muzeului Presei Româneşti de la Jimbolia provine din cuprinzătoarea colecţie a Fundaţiei culturale româno-germane „Petre Stoica”. „Albina românească”, „Curierul de ambe sexe”, „Gazeta Transilvaniei”, „Dacia”, „Contemporanul”, „Familia” sunt doar câteva din notoriile titluri din rafturi.

„Mai am presă interbelică, apoi din 1946 şi până în 1989. Din presa de după Revoluţie am adunat câtă s-a putut, cu precădere numărul unu. Sunt conştient că un muzeu de tipul ăsta nu poate avea totul, cum nici Academia Română nu are. Unele colecţii le-am întregit cu duplicate, însă foarte puţine. Nu vreau să merg pe copii, cu toate că plombe mai trebuie să pui”, remarcă Petre Stoica.

Poetul mărturiseşte că ideea înfiinţării acestui muzeu nu a existat dintotdeauna, destinaţia publicaţiilor – pe care le cumpăra, la început, din diverse anticariate din ţară şi contra unor sume ce ajungeau şi la 400.000 de lei vechi bucata – fiind propria sa bibliotecă.

Altfel spus, din pasiune autentică au crescut vrafurile de tipărituri, până au devenit suficient de mari încât să dea de gândit că ar fi posibil un muzeu. În curând, instituţia proaspăt deschisă va începe să găzduiască colocvii, expoziţii şi alte manifestări culturale. Demn de remarcat că, în Jimbolia, oraş cu 11.000 de suflete, Muzeul „Sever Bocu” este cel de-al cincilea – alături de „Stefan Jäger”, Muzeul pompierilor „Florian”, cel al Fundaţiei „Petre Stoica” (bibliotecă, colecţie filatelică, numismatică etc.) şi Casa memorială „Dr. Karl Diel” – şi că urmează să se deschidă al şaselea: Muzeul Căilor Ferate.
Ciprian Marinescu

 

Citește și: