45 vizualizări 26 oct 2007

O expoziţie itinerantă inedită, care se află în prezent în Berlin, merge direct la sufletul celor care o vizionează. Este vorba despre o largă colecţie de obiecte, ciudate sau absolut banale, care spun povestea unei relaţii sfărâmate. Muzeul Relaţiilor Sfărâmate este construit de publicul larg, care este rugat să doneze colecţiei obiecte care amintesc de o iubire destrămată, fie ea de-a noapte sau de zeci de ani. S-au strâns astfel peste 300 de obiecte, biciclete, inele, cătuşe cu blană roz, un topor, ba chiar şi o rochie de mireasă.

Muzeul a fost ideea a două artiste croate, Olinka Vistica şi Drazen Grubisic, proaspăt despărţite de partenerii lor şi în căutarea unei soluţii de a depăşi mai repede perioada dureroasă. „Expoziţia vine dintr-o experienţă sinceră, universală, şi ne-a ajutat în procesul de vindecare după o despărţire” a explicat Vistica pentru BBC. Artistele s-au hotărât într-o bună zi să-şi pună la un loc obiectele rămase în urma relaţiilor destrămate şi să-şi roage şi prietenii să contribuie.

Micul grupaj astfel strâns s-a constituit într-o expoziţie, care creşte pe zi ce trece, pe măsură ce colecţia este expusă prin Europa. „Impulsul normal este de a distruge tot ce îţi aduce aminte de o relaţie distrusă pentru a-ţi reveni mai repede, dar noi ne-am gândit să ne folosim creativitatea pentru a depăşi durerea acestei experienţe dar şi pentru a ne aminti mereu de acele obiecte care ne-au dăruit o dată multe clipe de bucurie” a mai spus artista.

O femeie a donat un topor expoziţiei, mărturisind că acesta i-a produs o imensă satisfacţie când a zdrobit cu el, în aşchii mici, mobila unui partener infidel. O alta şi-a donat rochia de mireasă, alţii au adus ursuleţi de pluş şi inele. Poveştile lor sunt afişate sub fiecare obiect, constituidu-se într-o adevărată arhivă a relaţiilor destrămate.


Citește și: