Ana Obretin
207 vizualizări 19 feb 2018

Sâmbătă seară, muzicianul susţinuse un concert în sala de jazz Bal Blomet din Paris.

Didier Lockwood - care era căsătorit cu soprana franceză Patricia Petibon -, pe care violonistul Stéphane Grappelli îl considera un fiu spiritual, a fost un mare reprezentant al jazzului francez în lume.

"Profund generos şi comunicativ, le va lipsi prietenilor, îi va lipsi muzicii, le va lipsi copiilor pe care i-a luminat cu pasiunea sa", a declarat pentru AFP ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen.

Născut pe 11 februarie 1956, la Calais, într-o familie franco-scoţiană, fiul unui profesor de muzică, Didier Lockwood a devenit pasionat de improvizaţie foarte devreme, datorită fratelui său mai mare, Francis, pianist de jazz.

La 17 ani, violonistul a debutat cu grupul Magma, unul dintre reperele epocii în domeniul rockului progresiv în Franţa. S-a implicat apoi în numeroase proiecte din diverse stiluri muzicale: jazz-fusion electro, jazz acustic, jazz manouche, jazz şi musică clasică.

De-a lungul carierei, Didier Lockwood a creat două opere, concerte pentru vioară, un concert pentru pian şi orchestră, poeme lirice şi alte piese simfonice, dar şi muzică pentru film şi desene animate.

De asemenea, era foarte implicat în formarea tinerilor: autor al unui curs de vioară-jazz, a înfiinţat, în 2001, Centre des musiques Didier Lockwood la Dammarie-les-Lys, în Regiunea parisiană.

Didier Lockwood tocmai începuse un turneu de promovare a celui mai recent album al său, "Open doors", lansat în noiembrie 2017 şi înregistrat cu André Ceccarelli, Romain Antonio Farao şi Darryl Hall.

Citește și: