469 vizualizări 29 mar 2010

Artişti, oameni de cultură, feţe cunoscute din showbiz ori mari sportivi sunt în permanenţă tentaţi să plece din ţara natală. Teroarea comunismului, care a fost principala cauză a emigraţiei de dinainte de 1990, a fost înlocuită de alte minusuri peste care nu pot trece: deziluziile, dispariţia valorilor reale şi degradarea umană (teme care revin adesea în discursurile lor), imposibilitatea de a obţine ori a-şi păstra respectul de sine.

Cel mai proaspăt nume de pe lista potenţialilor emigranţi de calibru este fostul tenismen Ilie Năstase. Sportivul s-a declarat, zilele acestea, exasperat de insistenţele presei tabloide, ajunse personaj omniprezent în viaţa sa. În plus, Năstase nu are încredere nici în viitorul sportului de la noi, care, în alte condiţii, ar fi fost un factor decisiv în păstrarea României drept stat de reşedinţă.

"Ceea ce am spus despre plecare am spus la nervi, dar nu e exclus să iau această decizie. Sigur că ar fi mai greu acum să rămân într-o ţară străină, dacă n-am făcut-o când mi s-au oferit atâţia bani şi eram numărul 1 mondial. Dar nu se mai poate accepta ce se întâmplă la noi, ar trebui să nu mai fie totul o tocmeală, ar trebui să se facă legi pe care să le şi respecte cineva, să te bucuri de respect, dacă ai reuşit să faci ceva cu viaţa ta. Dacă aş pleca, n-aş pleca din România, ţara n-are nicio vină. Aş pleca de lângă oamenii din România, ei sunt problema. Dacă, pe vremea lui Ceauşescu, el era cel care nu ne lăsa să ne schimbăm, acum cine nu ne lasă?"

Despre relaţia cu paparazzii şi articolele despre familie, Năstase declară: "Eu am 63 de ani, pot să iau în piept orice prostie scriu ei. Dar când în ziare din astea apar şi copiii, e un lucru care mă deranjează cu adevărat". Chiar şi nemulţumit de multe lucruri care definesc România de azi, Năstase le-ar lăsa alegerea ţării în care să trăiască: "Dacă vor să plece sau să rămână, e decizia lor. Dacă le-ar fi bine să trăiască aici, atunci să rămână".

Alte două personaje cunoscute care s-au "refugiat" la Paris sunt Ileana Lazariuc şi Ion Ion Ţiriac, sătui de atenţia exagerată pe care le-a acordat-o presa de scandal. Mihaela Rădulescu a dat Bucureştii pe Monte Carlo, dintr-un motiv similar: prea desele ciocniri cu tabloidele şi neputinţa de a-şi păstra viaţa personală departe de ochii tuturor.

Oamenii din muzică

Narcisa Suciu s-a stabilit de ceva vreme în Finlanda, unde a plecat alături de fetiţa ei, Daria. Chiar dacă n-a hotărât, încă, să rămână definitiv în Peninsula Scandinavă, păstrându-şi locuinţa şi autoturismul din România, cântăreaţa s-a arătat profund nemulţumită de viaţa dusă aici. Obosită să concureze cu tot felul de vedete inventate, Narcisa a optat pentru un spaţiu în care îşi poate creşte fiica în condiţii normale.

Elena Cârstea s-a stabilit de ceva vreme în America, unde trăieşte alături de soţul ei şi cele două fiice. Revine constant în România, dar pentru perioade scurte şi, cu precădere, "în interes de serviciu". Şi Lili Sandu e din ce în ce mai hotărâtă să ia calea Americii, dezamăgită de parcursul profesional şi personal din România. Un rol hotărâtor în luarea acestei decizii îl are prietena ei, modelul de succes Elena Băguci, stabilită deja peste Ocean, care i-a garantat sprijinul.

Deşi a făcut destule valuri cu proiectul "Spitalul de urgenţă", Dan Helciug nu-şi mai găseşte rostul în aria muzicală de la noi. Intenţionează, deci, să-şi încerce norocul în Austria, în speranţa că acolo va câştiga suficient pentru a-şi întreţine familia: "Eu de zece ani îndemn oamenii să plece din România. Trebuie să fii retardat, drogat sau beat tot timpul, să nu observi cât de greu se trăieşte aici. Ai o şansă mult mai bună de a trăi civilizat afară. Societatea civilă nu reacţionează îndeajuns încât să pună probleme guvernării, atunci când face legi împotriva noastră. Am rude care se chinuiesc cumplit, pe 10-12 milioane pe lună. Trebuie să fii respectat, ai drepturi, nu eşti sclav. Dacă astfel de oameni nu spun nimic, ce să mai comentăm noi, artiştii?"

Cum sună, concret, planul lui de bătaie? "Vreau să plec, la fel cum fac căpşunarii şi zidarii. Nu poţi munci pe 3 lei. Un manelist de succes face pe seară, la o nuntă, 10-15 mii, bani neimpozabili. Noi luam 2-3 mii pe concert, acum câţiva ani. Sunt obligat să cânt oriunde, în cluburi, afară. Am noroc că sunt şi actor, şi cântăreţ, pot face mai multe lucruri. Am făcut liceul german, ştiu limba, mă voi descurca în Austria. Am un mic apartament acolo, deocamdată l-am închiriat. La un moment dat, o să-l folosesc. Am trimis cv-uri la cluburi din toată Europa. Aici nu poţi nici să mori, nici să trăieşti. Dacă aş muri acum, aş produce o gaură imensă în bugetul familiei".

Mirajul filmelor de afară

Trăieşte, deocamdată, în Capitală şi se bucură de aprecierea breslei şi a cinefililor. Cu toate astea, regizorul Cristi Puiu declara, anul trecut, că ar pleca definitiv din România, dacă i s-ar ivi ocazia. Franţa, Marea Britanie sau SUA ar fi fost tot atâtea variante de noi reşedinţe.

O româncă frumoasă care a izbutit deja să aibă de lucru în Cetatea Filmului este Monica Bârlădeanu, Monica Dean pe numele din distribuţiile internaţionale. Deşi nu şi-a trecut, deocamdată, în palmares un rol într-o producţie de top, partenera bossului de la B1 Tv, Bobby Păunescu, nu dă semne că ar tenta-o o revenire pe malurile Dâmboviţei.

Tot pe Tărâmul Făgăduinţei vor ateriza, în curând, şi soţii Columbeanu. Într-o primă fază, şederea la mii de kilometri distanţă de casă va dura şase luni, vreme în care Monica îşi va încerca norocul la Hollywood.

Italia, preferata celor din zona modei

Italia pare să fie destinaţia favorită a româncelor frumoase, care se învârt în zona modellingului, a actoriei şi televiziunii. Alexandra Dinu, Catrinel Menghia şi Kitty Cepraga au renunţat la plaiurile natale pentru o viaţă nouă, în showbizul mult mai ispititor (şi mai bine dotat financiar) din "Cizmă".

Designerul Cătălin Botezatu cochetează, măcar la nivel declarativ, cu plecarea din ţară. Motivele lui ar ţine strict de zona emoţională: nu mai rezistă tirului de scandaluri mondene în care e implicat constant. "Sunt patriot, dar am început să mă gândesc serios la o eventuală schimbare de cetăţenie", declara Botezatu luna trecută. Deocamdată, planurile lui de pribegie trebuie să mai aştepte, întrucât Cătălin are de lucru la "Dansez pentru tine". Şi, cum performanţele lui coregrafice i-au asigurat până acum locuri fruntaşe în clasamentul concursului, e de aşteptat ca evoluţia lui televizată să mai dureze câteva săptămâni bune.

Nici ex-iubita lui oficială, Bianca Drăguşanu, nu putea să fie mai prejos decât ilustrul ei partener: blonda a anunţat deja că nu este exclus să se stabilească, într-un viitor oarecare, la Milano.

Exilul romantic

Există şi excepţii fericite: vedete care au plecat din ţară fără să fi avut aici mari nemulţumiri. Este cazul celebrităţilor care şi-au urmat în străinătate soţii. Adelina Chivu (fostă Elisei) a renunţat la cariera în televiziune pentru a merge în Italia alături de Cristi, care evoluează la clubul Inter Milano, în vreme ce Catrinel Sandu l-a urmat pe tenismenul Gabriel Trifu, în 2007, în Statele Unite. Augusta Dumitraşcu, devenită Lazarov, s-a mutat în Spania cu soţul său, teleastul Valeriu Lazarov, în anul 2004. După moartea acestuia, survenită în august 2009, Augusta revine acum la Bucureşti, primind un post de conducere la televiziunea la care, cu ani în urmă, a fost prezentatoare.

"Dacă aş muri acum, aş produce o gaură imensă în bugetul familiei"
- Dan Helciug, muzician şi actor

Citește și: